L'Iran ha executat a la forca al científic nuclear Shahram Amirí, acusat de divulgar secrets als Estats Units, i ha posat fi així a una fosca història d'espionatge i engany a compte del polèmic programa nuclear de la República Islàmica.

Les autoritats judicials iranianes, a través del seu portaveu, Gholamhosein Mohsení Ejeí, van confirmar la mort del científic hores després que la cadena britànica BBC, citant a fonts de la família, anunciés que Amiri havia estat penjat. Ejeí va ser taxatiu en afirmar que Amirí, de 39 anys i a la presó des de 2010, va ser condemnat a mort i executat per espiar a favor dels EUA. "Shahram Amirí tenia accés a secrets del règim i s'havia connectat amb el nostre enemic número 1, el Gran Satan (EUA). Amb la seva connexió amb els Estats Units havia proporcionat accés a l'enemic d'informació vital del país", va afirmar Ejeí.

Aquesta mort és l'última d'un científic a compte del programa atòmic iranià, després que entre 2010 i 2012 almenys tres destacats investigadors vinculats al mateix morissin en atemptats terroristes mai esclarits però en els quals Iran va veure la mà d'Israel i els EUA.

Segrestat per la CIA

Amirí va desaparèixer durant una peregrinació a la Meca el 2009 i va reaparèixer als EUA un any després dient que havia estat segrestat per la CIA i sotmès a "pressió psicològica intensa per revelar informació sensible". Així, va tornar com un heroi a la República Islàmica i va ser fins i tot rebut i distingit pel president Mahmud Admadineyad (2005-2013).

Poc després de la seva arribada, va aparèixer en mitjans locals iranians i va explicar que s'havia negat a col·laborar amb els EUA i que, fins i tot, havia rebutjat les seves ofertes econòmiques, mentre que les autoritats iranianes insistien a denunciar el seu "segrest" i van definir el seu "alliberament" com a fruit de la pressió pública exercida contra Washington. No obstant això, poc després va ser arrestat a Iran i la seva pista es va perdre. Ejeí va indicar que el cas de Amirí va ser un intent de deserció, i que això havia estat sempre clar per a Iran.

L'agencia iranià ISNA, propera al líder suprem iranià, va publicar ahir que Amirí havia rebut 5 milions de dòlars de la CIA poc abans de tornar a Iran, tal com va informar en aquelles dates el diari nord-americà The Washington Post.

El portaveu iranià va insistir a més que Amirí va ser jutjat "segons la llei" i amb presència d'un advocat, i que la seva sentència va ser recorreguda al Tribunal Suprem, que la va revisar "amb especial obstinació" abans de confirmar-la. Des de l'ONU però asseguren que "hi ha seriosos dubtes" que aquest judici hagi estat just.