Familiars de les víctimes de la tragèdia del càmping Las Nieves de Biescas (Osca) van rebre ahir amb emoció el primer homenatge oficial en record de tots els afectats, 20 anys després que una sobtada riuada arrasés les instal·lacions i provoqués la mort de 87 persones.

Un homenatge amb què tant les víctimes com els veïns de la població de Biescas, on es va generar de manera espontània un gran moviment solidari de suport als afectats, volen tancar un trist capítol que encara roman en el record d'uns i altres.

El retrobament dels familiars assistents a l'acte, al voltant de 170, amb els veïns que els van acollir a casa seva la nit del 7 d'agost de 1996 i alguns dels voluntaris que es van bolcar sense descans en l'ajuda de les víctimes es va produir al pavelló poliesportiu de la localitat.

L'alcalde de Biescas, Luis Estaún, el mateix que ocupava el càrrec la nit de la tragèdia, va prendre la paraula per admetre que fins que es va prendre la decisió de dur a terme un homenatge s'havia deixat que cadascú, tant afectats com veïns, visquessin en soledat el drama. Fa tres anys va rebre la carta d'un dels afectats per interessar-se pels motius pels quals la zona on s'assentava el càmping seguia gairebé igual que després de la riua?da. Aquesta carta va obrir la possibilitat d'un homenatge per inten?tar tancar una "dolorosa pàgina".

En l'acte d'ahir es va inaugurar el parc Memorial del Càmping Las Nieves, presidit per una escultura en pedra en record de les víctimes però també de tot el cabal de solidaritat generat. Així, l'escultura està formada per tres monòlits de pedra que simbolitzen les víctimes, el poble de Biescas i el moviment solidari.