Després de quedar clar que les negociacions per intentar que Mariano Rajoy sigui investit seran llargues i potser infructuoses, a les seus dels partits polítics circulen diverses dates per al debat. La primera és entre el 23 i el 26 d'agost, segons alguns dirigents la millor per a presentar a temps els pressupostos generals de l'Estat del 2017. Una altra opció, menys viable, seria la primera setmana de setembre, complicada perquè Rajoy ha de viatjar a la Xina per a la cimera del G-20 i és una cita important que l'Executiu no vol perdre. A més, si la sessió d'investidura se celebrés en les primeres setmanes de setembre i finalment no hi hagués acord, les terceres eleccions generals serien en ple Nadal. Això últim s'evitaria si la investidura tingués lloc després del 25 de setembre, quan se celebraran les eleccions basques i gallegues. De moment, ningú en el PP ho ha descartat.

En tot cas, Rajoy i el líder de Ciutadans, Albert Rivera, es tornaran a reunir demà en una trobada que el PP confia que serveixi per fer «nous passos» cap a la investidura, tot i que va advertir que , sense l'abstenció del PSOE, «la legislatura és inviable». Una setmana després de la seva última reunió al Congrés, en què van obrir «un canal de comunicació permanent», Rajoy i Rivera pretenen aprofundir en aquest diàleg i incrementar la pressió sobre el PSOE perquè modifiqui el seu vot contrari tot i l'advertència de Ferraz que no ho farà.

El portaveu del PP al Congrés, Rafael Hernando, va assegurar que el seu partit espera poder «anunciar nous passos» cap a la investidura, però insistint que tot passa perquè els socialistes, amb el seu líder, Pedro Sánchez, al capdavant, optin per una abstenció «tècnica o no tècnica». «Que escolti el conjunt dels espanyols, que deixi de pensar en ell i pensi en el que volen i mereixen els espanyols, que no es mereixen una situació de bloqueig com aquesta», va instar Hernando a Sánchez.

El PSOE pensa que Rajoy hauria de presentar-se a la reelecció «com més aviat millor», si bé està disposat a donar al president den funcions tot el mes d'agost perquè negociï els suports que necessita.

«Però si arribem al setembre i no tenim notícies, el PSOE començarà a actuar en conseqüència», va advertir la secretària d'Estudis i Programes del PSOE, Meritxell Batet, que va destacar que cal «pressionar» perquè el cap del Govern en funcions «senti que està obligat a treballar de manera ràpida, eficaç i diligent» per a demanar els suports.

Negociar «punt per punt»

El secretari general de Ciutadans al Congrés, Miguel Gutiérrez, també va reafirmar que el seu partit no es mourà de l'abstenció perquè no té intenció de signar un pacte de govern amb el PP, sinó de negociar «punt per punt i llei per llei». Gutiérrez va destacar que votar sí significaria que estan d'acord amb un projecte polític i un programa de govern, així com donar suport «de facto» a la posició de líder de Rajoy, fet pel qual el PP s'equivoca si pensa que poden canviar el sentit de el seu vot.

«No farem això», va insistir el dirigent de Ciutadans, que va tornar a demanar que es fixi com més aviat millot la data de la investidura, que -va afegir- no hauria d'anar més enllà de finals d'agost.

Des de Podem, la seva secretària d'Anàlisi Política i Social, Carolina Bescansa, va instar el PSOE a sortir del sevu «triple no» -a la investidura de Rajoy, a un govern alternatiu i a terceres eleccions- i a que es decideixi ja per desbloquejar el país i treure'l de la «farsa» en què està instal·lat. «És urgent que el PSOE decideixi quin dels nos que ha donat no complirà, perquè no són compatibles entre ells», va assenyalar Bescansa. La dirigent de Podem va instar el PSOE a prendre la iniciativa i a obrir una negociació perquè «la suma dóna», encara que «a algú no li interessi».