L'emperador del Japó, Akihito, va expressar que, a causa de la seva avançada edat i el seu estat de salut, pateix «moltes limitacions», fet pel qual li serà difícil «seguir assumint responsabilitats importants», en un missatge televisat dirigit al poble nipó. «Em preocupa que pugui convertir-se en quelcom difícil per a mi assumir les meves responsabilitats com a símbol de l'Estat, tal com he fet fins ara», va dir Akihito, de 82 anys, que va al·ludir així a la possibilitat d'abdicar en el futur.

En la segona intervenció d'aquest tipus que el monarca fa des que va accedir al Tron del Crisantem el 1989, Akihito va evitar referir-se directament a la seva intenció d'abandonar el càrrec, ja que la Constitució no contempla actualment la successió en vida.

«En els últims anys he començat a reflexionar sobre els meus anys com a Emperador, i a contemplar les meves funcions i deures en els anys que s'acosten», va manifestar Akihito en la seva intervenció. «Després de dues operacions quirúrgiques i per la meva edat avançada, he començat a notar un declivi en el meu estat físic», va reconèixer l'emperador, que va afegir que, segons el seu parer, «no és possible continuar reduint perpètuament» les tasques que exerceix.

Per part seva, el primer ministre nipó, Shinzo Abe, va assenyalar que el seu Govern estudiarà «de manera acurada» la forma adequada per fer front al desig de l'emperador Akihito d'abdicar. «Crec que hem de pensar de manera pausada i buscar què podem fer per afrontar el declivi de la salut de l'emperador i l'efecte que tindrà en el pes del seu càrrec», va afegir Abe. Serà el seu govern el que hagi d'obrir un procés per reformar la llei de successió.