PP, UPyD i Ciutadans van anunciar que impugnaran la candidatura del dirigent d'EH Bildu Arnaldo Otegi a les properes eleccions autonòmiques basques en considerar que «és una burla a les víctimes del terrorisme». El Col·lectiu de Víctimes del Terrorisme del País Basc, Covite, va instar els partits a impugnar la candidatura del líder de Sortu i els va recordar que només tindran dos dies per fer-ho, el 25 i el 26 d'agost.

Otegi és el cap de llista per Guipúscoa, de manera que les impugnacions s'hauran de presentar davant la Junta Electoral Provincial d'aquest territori, que donaria després trasllat als representants de la candidatura d'EH Bildu perquè presentin al·legacions en el termini de dos dies . El 29 d'agost es proclamaran les llistes.

Otegi va complir la seva pena de sis anys i mig de presó per intentar reconstruir la il·legalitzada Batasuna, però sobre ell hi ha una condemna d'inhabilitació per a ocupació o càrrec públic fins a abril de 2021, encara que la sentència no especificava -en contra del que estableix el Codi Penal- a quins càrrecs concrets es referia.

No obstant això, tant Ciutadans com UPyD van recordar que també va ser inhabilitat per exercir el dret a sufragi passiu, és a dir, si pot ser elegit en unes eleccions fins al 2017. El coordinador a Euskadi de Ciutadans, Nicolás de Miguel, va assenyalar que la seva formació impugnarà la candidatura d'Otegi per la seva inhabilitació a exercir el dret a sufragi passiu.

El president del PP basc i candidat a la Presidència del Govern basc, Alfonso Alonso, també va anunciar que els populars esgotaran «tots els recursos, totes les eines» per evitar que Otegi es presenti a aquestes eleccions perquè suposaria «una burla a les víctimes del terrorisme». El vicesecretari de sectorial del PP, Javier Maroto, va ser encara més clar: «No hi ha cap dubte: a Otegi, ni aigua».