El jutge va processar per cinc delictes d'agressió sexual i un delicte de robatori amb violència o intimidació els cinc empresonats per la suposada violació «en grup» d'una jove de 18 anys el passat 7 de juliol, dia gran dels Sanfermines, a Pamplona. El magistrat prendrà declaració el 2 de setembre als processats, entre ells un militar i un guàrdia civil que ha estat apartat del servei, pel sistema de videoconferència des dels respectius centres penitenciaris.

En l'acte de processament, que pot ser recorregut davant l'Audiència de Navarra, el titular del Jutjat d'Instrucció número 4 de Pamplona ha imposat als cinc encausats una fiança de 500.000 euros, adequada, sense perjudici de la seva determinació final, a les circumstàncies d'«uns fets d'extrema gravetat, executats en grup i de manera reiterada, amb múltiples penetracions».

Segons relata la resolució, cap a les tres de la matinada del 7 de juliol el processat JAPM va iniciar una conversa amb la jove, abans que ell i els seus quatre amics -JED, AJCE, AMGE i ABF- l'acompanyessin cap al cotxe en on ella tenia la intenció de dormir. En el camí, aprofitant que una veïna acabava d'obrir un portal, van agafar la jove pels canells i la van obligar a entrar.

Aprofitant la seva superioritat física i la impossibilitat d'ella de sol·licitar auxili o oposar-se a les seves pretensions, la van subjectar i la van obligar a realitzar diversos actes sexuals. Els processats «fins i tot s'animaven i aclamaven entre ells» esperant i reclamant el torn, mentre A.M.G.E. «gravava a més amb el seu telèfon mòbil els fets amb el consentiment dels altres, que es van dirigir en diverses ocasions a la càmera».

Després es van apoderar del telèfon mòbil que la víctima portava i van abandonar el portal deixant dues targetes de memòria del telèfon i la funda. Quan va poder vestir-se, la jove va sortir a l'exterior i es va posar a plorar fins que dos desconeguts la van atendre i van trucar a la policia quan ella els va dir que havia estat agredida sexualment.

La víctima va relatar el que havia passat als agents de la Policia Municipal, als quals va donar les dades identificatives dels autors, el que va permetre la seva localització hores després i la seva posterior detenció.

El jutge considera que aquests fets estan tipificats al Codi Penal com cinc delictes d'agressió sexual amb penetració o violació en els quals apareixen com a autors els cinc processats.