Els presidents rus, Vladímir Putin, i turc, Recep Tayyip Erdogan, van fer les paus enmig del refredament entre Turquia i Occident després del fallit cop militar en aquest país. «El procés ja s'ha iniciat, però requereix temps», va assegurar Putin en roda de premsa conjunta al Palau de Constantí de Sant Petersburg.

Putin i Erdogan, que va triar Rússia com a destinació de la seva primera visita a l'exterior des del cop d'Estat, van acordar un full de ruta per a la normalització d'unes relacions estancades des que un caça bombarder rus va ser abatut per l'exèrcit turc al novembre de 2015 a la frontera siriana.

Enemics irreconciliables fins fa poc, els dos mandataris van segellar les paus no per pur «pragmatisme», segons Putin, sinó en nom dels interessos de tots dos països, enfrontats per Síria, el suport rus als kurds i la repressió dels tàrtars de Crimea.

«Efectivament, hem viscut un període molt difícil», va admetre el cap del Kremlin, que es va mostrar disposat a aixecar gradualment les sancions adoptades contra les empreses turques i va avançar que es reprendran els vols xàrter.

En particular, Putin va destacar el fet que Erdogan decidís viatjar a Sant Petersburg «malgrat la difícil situació política a Turquia», el que «demostra l'interès turc a restablir la cooperació amb Rússia».

No obstant això, va admetre que els dos països tenen «una dura feina per davant per reanimar la cooperació econòmica i comercial», el volum de la qual es va reduir un 43 per cent en els primers cinc mesos d'aquest any.

Per la seva banda, Erdogan va destacar que tant Moscou com Ankara tenen «la voluntat política» de portar les relacions bilaterals al nivell anterior a la crisi, que va concloure al juny quan el líder turc es va disculpar públicament per l'incident amb l'avió rus. «Espero que com a resultat d'aquests passos creem un Eix d'Amistat en nom de l'estabilitat a la regió», va destacar el líder turc, qui es va dirigir a Putin com a «estimat amic». Erdogan es va mostrar disposat a donar suport a la represa de projectes «tremendament importants».