El candidat republicà a la presidència dels EUA, Donald Trump, va ser objecte de nombroses crítiques després d'assegurar que els amants de les armes poden «fer alguna cosa» per aturar la seva rival, la demòcrata Hillary Clinton, fet que ha estat interpretat com una crida a la violència. En un acte celebrat a Carolina del Nord, Trump va insistir en un dels seus habituals atacs a Clinton, en assegurar que la seva rival demòcrata «vol essencialment abolir la Segona Esmena», inclosa en la Constitució dels EUA i que defensa el dret a tenir armes.

La polèmica va arribar amb el comentari posterior: «Per cert, si aconsegueix triar jutges del Tribunal Suprem, no hi haurà res a fer, tot i que per a la gent que defensa la Segona Esmena, potser sí que hi ha alguna cosa que poden fer. No ho sé», va afirmar. Immediatament, les crítiques a les xarxes socials i els mitjans de comunicació, especialment del bàndol demòcrata, no es van fer esperar en expressar la seva indignació pel que va ser considerat una incitació a la violència.

«Trump utilitza amenaces de mort perquè és un covard patètic que no és capaç d'assimilar el fet que perdrà davant d'una dona», va explicar en el seu compte de Twitter la senadora demòcrata Elizabeth Warren, una de les més ferotges crítiques del candidat republicà.

El multimilionari novaiorquès ha qualificat reiteradament Warren de manera pejorativa de «Pocahontas», en referència als suposats orígens indígenes de la senadora i exprofessora de la Universitat de Harvard.

El magnat va afirmar que els mitjans «estan desesperats per distreure l'atenció». «El que he dit és que els ciutadans partidaris de la Segona Esmena s'han d'organitzar i votar per salvar la nostra Constitució», va afirmar.

Clinton va respondre amb un tuit en què destacava que «una persona que busca ser president dels EUA no pot suggerir la violència de cap de les maneres». Una de les reaccions més contundents va ser la de l'exdirector de la CIA Michael Hayden, que va dir que «si algú hagués dit això fora del saló, estaria a la part de darrere d'una furgoneta de policia».