El dramàtic incendi actiu a la capital de l'arxipèlag portuguès de Madeira, Funchal, també afecta els turistes de visita a l'illa, que, en alguns casos, van haver de ser evacuats dels seus hotels i, en altres, van decidir suspendre les seves vacances per sumar-se a les tasques d'extinció. És el cas de Bryan Sousa, un jove portuguès d'origen veneçolà que va relatar que «les flames van avançar molt ràpid cap al centre» de la ciutat. Allà, va afegir, «ciutadans i turistes col·laboraven activament per frenar el seu avanç, mullant les façanes i els vehicles».

Alguns turistes estrangers van haver de ser hospitalitzats per petites ferides o problemes menors derivats de la inhalació de fum, i altres es van veure obligats a deixar el seus hotels i reallotjar-se en altres llocs.

Un dels hotels de la ciutat, el Choupana Hills Resort & Spa, va quedar totalment cremat i 5 més van ser evacuats. Més sort van tenir altres, com l'hotel Meliá Madeira Mare, la responsable del departament d'atenció al client del qual, Tina De Nobrega, va explicar que «els hostes han mostrat la seva preocupació per la situació, però no hem patit cancel·lacions de reserves pels incendis i actualment ens trobem gairebé al cent per cent d'ocupació». «Al matí, amb el canvi de vents, semblava que el foc venia cap a aquesta zona de la costa, però finalment sembla que no arribarà fins aquí», va relatar.

«L'illa funciona», afirmava el president regional de Madeira, Miguel Albuquerque, en una roda de premsa en què assegurava que «la situació és complicada però no catastròfica» i feia una crida a la calma. El més important, segons el parer d'Albuquerque, és recuperar la normalitat al més aviat possible i evitar els alarmismes que puguin afectar la imatge idíl·lica de Madeira i, en conseqüència, el seu turisme.

L'arxipèlag compta amb exuberants paisatges naturals que combinen mar i muntanya, i estan dotats d'una singular fauna i flora. Des dels verds boscos de laurisilva, patrimoni de la Unesco, fins a les orquídies de la Serra, passant per espècies animals com la foca, el dofí i el llop marí, tot l'entorn natural de les illes suposa un escenari ideal per al turisme.