El candidat a lehendakari d'EH Bildu per a les pròximes eleccions basques, Arnaldo Otegi, va afirmar ahir que està "absolutament tranquil" respecte a la possible impugnació de la seva candidatura i va assegurar que "estarà" al Parlament Basc.

Otegi va dir que apostaria a què sí, "sense cap mena de dubte", podrà presentar-se als comicis bascos del pròxim 25 de setembre, malgrat els recursos anunciats per la Fiscalia, així com pel PP, Ciutadans i UPyD, que entenen que el líder d'EH Bildu no pot concórrer a les eleccions en estar inhabilitat. Otegi va fer aquestes declaracions en una entrevista a l'emissora RAC-1. El candidat va assegurar que ell i els seus advocats estan "absolutament tranquils" per una raó: "perquè jo sigui inhabilitat, han de deixar enrere tota la jurisprudència de l'Audiència Nacional, el Tribunal Suprem i el Tribunal Constitucional". "Puc assegurar que estaré al Parlament", va dir Otegi, qui va afegir que EH Bildu no té un "pla B" i que mantindrà la seva candidatura "fins al final".

Sis anys i mig a la presó

El dirigent de l'esquerra abertzale va recordar que ha estat 6 anys i mig a la presó "fonamentalment per haver obert un escenari de pau al país, és una cosa que tampoc em perdonen"; i després de sortir-ne, tracten de "neutralitzar-me en termes polítics i electorals".

"Alguna por deuen tenir. Sinó, no s'explica aquesta espècie d'obsessió amb la meva persona i el nostre projecte polític", va afegir, alhora que va considerar que "no és un problema de persones, sinó de projectes. Nosaltres representem un canvi social a través de la sobirania. El que molesta és el projecte polític que representem".

Otegi va subratllar que els sobiranistes no poden "permetre que l'Estat espanyol o la seva judicatura dictamini qui es pot presentar a lehendakari o no. Els independentistes d'esquerra volen que jo sigui el seu candidat i no permetrem que el Govern del PP decideixi qui és candidat o no".

Des del seu punt de vista, el debat no és si seré inhabilitat o no: "el debat és com és possible que, en aquestes circumstàncies històriques, encara hi hagi algú que cregui que amb jocs florals d'aquest tipus es treuen rendibilitats electorals". "Ara, hi ha una carrera olímpica dels sectors més reaccionaris per veure qui arriba primer a fer un recurs per a la meva rehabilitació", va comentar.

Otegi va criticar l'actitud dels altres partits davant la seva possible inhabilitació i va posar de relleu que el lehendakari "no ha dit res".

Preguntat per la dissolució d'ETA, Otegi va afirmar que "l'Estat espanyol manté oberts grans operatius juntament amb el Govern francès perquè aquest desarmament no es produeixi, perquè no li convé a l'Estat espanyol". "A partir d'aquí -va continuar- no tinc dades per saber si es produirà o no i en quin temps, però estic absolutament convençut que es produirà, més aviat que tard".

També va remarcar que EH Bildu "va contribuir" a que "la violència armada d'ETA desaparegués de l'equació política d'aquest país", una cosa per la qual "va pagar" sis anys i mig de presó, i va subratllar el seu compromís que "aquest camí es portarà fins al final".

Arnaldo Otegi va manifestar que la dispersió dels presos d'ETA "és política de venjança pura i dura" i va considerar que no té més objectiu que "generar sofriment" i "problemes i tensions en les nostres bases social".