El comandant de la missió contra l'Estat Islàmic (EI) a l'Iraq i Síria, el tinent general Sean MacFarland, va assegurar que en dos anys d'operacions han caigut uns 45.000 combatents gihadistes. En una roda de premsa per videoconferència, MacFarland va explicar també que és complicat determinar el nombre de combatents que actualment té l'EI a Síria i l'Iraq, però "el que està clar és que ara no oposen la resistència d'abans".

"L'EI pot arribar a mobilitzar gent que troba pel carrer a les ciutats que controla, donar-los uns Kalashnikov i dir-los que defensin un lloc de control", va assenyalar MacFarland, que considera que poden oscil·lar entre els 15.000 i els 30.000 milicians. Altres estimacions d'experts situen les xifres de combatents en nivells molt més alts, mentre que la intel·ligència nord-americana ha arribat a situar el nombre de combatents en un mínim de 9.000.

MacFarland va apuntar que a causa de la pressió militar de forces locals amb el suport des de l'aire de bombardejos nord-americans, així com l'ofensiva per separat de Rússia i les forces fidels a Damasc, l'EI s'ha vist obligat a posar "personal administratiu en la primera línia de combat".

El tinent general va mostrar un mapa amb el terreny perdut en els últims onze mesos per l'EI, que veu com forces locals es van acostant als seus dos grans bastions: Al Raqa, a Síria, i Mossul, a l'Iraq.

MacFarland no va voler estimar dates per a l'ofensiva per alliberar Mossul i va reconèixer que les tropes iraquianes encara no estan preparades, alhora que va negar que hi hagi consideracions polítiques per iniciar aquesta batalla.

Pel que fa a Al Raqa, va apuntar que la prioritat en aquest moment és prendre el control complet de Manbij (Síria), on l'EI segueix resistint els embats de Forces Democràtiques de Síria (FDS), recolzades pels nord-americans.

"Manbij ha de ser molt important per a l'enemic perquè estan oferint molta resistència i hi ha molt combatent estranger", va considerar MacFarland, que creu que Manbij permetrà estudiar com s'executarà l'ofensiva sobre Al Raqa.

El comandant va dir que té la certesa que l'EI "serà eliminat com a entitat de govern a l'Iraq i Síria", encara que va reconèixer que un cop aconseguit aquest objectiu l'amenaça se centrarà en el terrorisme i la insurrecció.

Nova estratègia

En un altre ordre de coses, Turquia manté en vigor la seva oferta a Rússia de llançar operacions conjuntes contra l'EI a Síria, va assegurar el ministre d'Afers Estrangers turc, Mevlut Cavusoglu. "Amb Rússia hem parlat de tots els detalls en el tema de Síria. En la lluita contra l'EI sempre hem fet crides per realitzar operacions conjuntes. Aquesta oferta segueix en vigor", va dir Cavusoglu.

"No tenim discrepàncies amb Rússia pel que fa a Síria. Pel que fa al territori i la integritat de les fronteres, no tenim discrepàncies. Estem en contra de fundar un Estat a part amb un grup concret a Síria", va assenyalar el ministre turc.

Va resumir així el resultat de l'entrevista del president turc, Recep Tayyip Erdogan, amb el seu homòleg rus, Vladímir Putin, dimarts a Sant Petersburg, en què tots dos mandataris van posar fi a la crisi que mantenien des del novembre passat. Fins a aquell moment, la relació política i econòmica de Moscou i Ankara havia estat sòlida, amb l'excepció de la guerra civil siriana, en què els dos governs donen suport a bàndols enfrontats.

Rússia és un ferm valedor del règim de Bashar al-Assad, l'Exèrcit dóna suport amb operacions aèries contra els rebels, entre els quals diversos grups compten amb el suport moral i logístic de Turquia. "Cada vegada hi ha més països que diuen que Assad ha de marxar. Que algú que ha matat 500.000 persones dirigeixi un país no és correcte ni realista", va opinar Cavusoglu. "No hi pot haver una fase de transició amb Assad", va afegir.