El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, va defensar la decisió de Pedro Sánchez de no facilitar la continuïtat de Mariano Rajoy al govern espanyol després que Ciutadans hagi anunciat les seves condicions per donar suport a la investidura del president espanyol en funcions. En declaracions a El País, Iceta va assegurar que «no ha canviat res» perquè els socialistes es replantegin el «no» al PP malgrat la «pressió» de Ciutadans. No obstant, el líder del PSC es va mostrar obert a que els socialistes donin suport a un candidat alternatiu a Rajoy per poder desbloquejar la investidura. En aquest sentit, Iceta proposa tres opcions: un candidat del PP, un independent o un candidat d'un altre partit.

Miquel Iceta va recordar que el «no» a Rajoy es va adoptar per unanimitat durant el comitè federal del partit. «No ha canviat res perquè ens ho replantegem i cal veure quins suports és capaç d'aconseguir Rajoy», va assenyalar. El primer secretari del PSC va dir que si els 85 diputats socialistes es mantenen en aquest plantejament i Rajoy no fos investit, s'obriria «un nou escenari» i l'alternativa al PP, va afegir, no passaria necessàriament perquè Sánchez explori de nou un pacte amb Ciutadans o amb Podem.

Així mateix, en declaracions posteriors a Rac1, Iceta es va rebel·lar «contra la idea que la presidència de Rajoy és ineluctable i que l'alternativa és o Rajoy o terceres eleccions». «Jo crec que l'alternativa és molt més diversa», va insistir. El líder del PSC considera «absurd» que Ciutadans vulgui posar pressió al PSOE ja que, segons va apuntar, «qui té l'encàrrec és Rajoy i a qui se li ha de preguntar és a Rajoy».

Acostaments similars

L'alcalde de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros, també creu que hi ha alternatives a la investidura de Mariano Rajoy abans de convocar altres eleccions. Ballesteros, en declaracions a TV3, es va posicionar en aquesta mateixa línia i va assenyalar que «en 72 hores pot passar de tot».

L'alcalde de Tarragona aposta per «la capacitat creativa de buscar acords més enllà del raonable i del previsible» abans de convocar unes terceres eleccions si fracassa la investidura del candidat popular. L'alcalde tarragoní també va tancar la polèmica sobre si el PP usa els Jocs del Mediterrani, que se celebraran l'any vinent a Tarragona, per pressionar el seu partit per investir a Rajoy.

«Totes les inversions estan garantides i en marxa» i «no perillen encara que no hi hagi nous pressupostos», va puntualitzar Ballesteros, que governa juntament al PP i a un regidor d'Unió.

Al juny passat, l'alcalde socialista de Tarragona va amenaçar de suspendre la competició esportiva, prevista del 30 de juny al 9 de juliol del 2017, si el Govern central no aportava recursos proporcionals a la resta d'administracions (Ajuntament, Diputació de Tarragona i Generalitat), encara que després es va desdir en aconseguir el seu objectiu.