El Partit Popular donarà previsiblement avui el seu «sí» a les condicions de Ciutadans per començar a negociar, mentre el PSOE construeix aquests dies el seu relat del no a la investidura de Mariano Rajoy. Un «no» que els socialistes pensen, de moment, mantenir, mentre rebutgen les pressions procedents dels populars i de Ciutadans perquè s'avinguin a l'abstenció i facilitin així que el país tingui govern després de nou mesos d'interinitat.

Mariano Rajoy presidirà avui al matí, a la seu nacional del PP, la reunió del Comitè Executiu Nacional que discutirà les sis condicions que ha posat Ciutadans per negociar la investidura i passar de l'abstenció al vot a favor per al candidat del PP. Sis reclams sobre la lluita contra la corrupció i per la regeneració democràtica, als quals se suma un altre més, el que es fixi una data per al debat d'investidura. I totes elles, van advertir el partit de Rivera, són condicions innegociables on no caben possibles «matisos».

Mentrestant, els populars insisteixen que les condicions de Ciutadans tenen «matisos en si mateixes», perquè algunes requereixen reformes constitucionals i, per tant, el concurs de la resta de forces polítiques, sobretot, del PSOE, com va apuntar el número tres dels populars, Fernando Martínez-Maillo. Una altra raó més que va aprofitar més el PP per argumentar els seus missatges al PSOE. Martínez-Maillo va insistir que «es necessita» al PSOE «perquè hi hagi una investidura que serveixi per elegir un president» i va criticar els socialistes per estar «més obstinats» en què la investidura de Rajoy sigui fallida que en què hi hagi nou govern.

Seguint la mateixa línia, el secretari general del grup popular, José Antonio Bermúdez de Castro, va assenyalar que amb el no del PSOE «no hi haurà possible investidura». La investidura «no està feta perquè hi hagi votació negativa», va postil·lar.

Els populars creuen, en qualsevol cas, que aquesta setmana es fixarà una data d'investidura -segons les fonts consultades-. D'aquí que intensifiquin la seva pressió al PSOE.

Paral·lelament, des del grup de Ciutadans, el responsable de Comunicació, Fernando de Páramo, va afegir que espera que demà l'executiva del PP «decideixi bé» i opti per secundar aquestes condicions. «Demà, Rajoy pot decidir tapar la corrupció del seu partit o lluitar contra ella, però si tria el primer, Espanya seguirà bloquejada, sense un acord que permeti la investidura del president del Govern», va precisar.

«En canvi -va recalcar-, si tria bé, s'obrirà un període de negociacions amb Ciutadans sobretot el que preocupa els espanyols», a més de mesures que cal adoptar de manera urgent, com la de fixar el sostre de despesa. El responsable va recordar que l'abstenció del PSOE segueix sent «aritmèticament fonamental», de manera que aquest partit «ha de prendre una decisió i triar entre l'abstenció o mantenir el bloqueig».