El president del govern en funcions i del PP, Mariano Rajoy, va demanar ahir al PSOE que acabi actuant amb "sentit comú" perquè, una vegada els espanyols han parlat, "això no s'aguanta més" i estar sense govern és una "situació absurda". Aquesta setmana vinent continuarà les converses amb C's, amb Coalició Canària i buscarà de nou el suport del PSOE.

Després d'un llarg passeig per la ruta del riu Umia, situada al municipi de Ribadumia i en la qual el líder dels populars va recórrer 6,710 quilòmetres en 55 minuts, va explicar als mitjans congregats, després del cafè de rigor, que l'escenari d'unes terceres eleccions seria "una cosa absurda, que no passa a cap país d'Europa".

"Està dient que no a tot, no té gaire sentit", es va queixar Rajoy en clara al·lusió al secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, que manté la seva negativa a propiciar un govern del PP i a donar suport a uns hipotètics pressupostos generals per l'any 2017 que presentin els populars. Rajoy, però, assegura que malgrat tot no es conforma i en aquest sentit va recalcar que ell ha d'intentar-ho i ho farà perquè "el PSOE és un partit de govern, que ha governat en moltes ocasions, i els seus vots són necessaris ara perquè Espanya tingui un govern".

La prioritat és formar govern

"Formar govern és la prioritat, com dic jo, és la més gran", va afegir Rajoy. I a partir d'aquí, "després ja, evidentment, el primer és tenir uns pressupostos". Respecte a l'actual situació econòmica del país, el líder popular va apuntar que durant 2016 s'ha mantingut bé l'economia però va advertir que "no té per què ser sempre així". A més, va dir, "hem de perseverar i encara s'han de crear molts llocs de treball".

Rajoy s'ha de sotmetre al debat d'investidura al Congrés el 30 i 31 d'agost, després d'haver acceptat les condicions que li va plantejar Ciutadans per iniciar les negociacions, que van començar amb la signatura del pacte anticorrupció i una primera reunió. El partit li hauria enviat un document amb més d'un centenar de mesures per estudiar.

La presidenta del Congrés, Ana Pastor, per la seva banda, va anunciar la data de la investidura després que Rajoy es mostrés en disposició de submissió a la mateixa després de reunir-se amb el líder de Ciutadans, Albert Rivera, i donar-se per iniciades formalment les negociacions entre aquest partit i el PP.

Sobre la trobada amb Ciutadans, va comentar que "va anar bé i aquesta setmana treballarem intensament", per la qual cosa confia en una bona entesa, i, a part d'aquests contactes, va informar que parlarà amb el president del govern de Canàries, Fernando Clavijo (Coalició Canària). També en la setmana que comença tindrà una conversa amb la diputada de CC Ana Oramas.

"En el supòsit que aconseguim un acord aquestes tres forces polítiques, encara no seria suficient. La meva intenció és trucar al secretari general del PSOE per veure si som capaços de construir alguna cosa, que és del que es tracta en aquest moment, perquè el que no podem és estar sense govern", va reiterar Rajoy, atès que "és una situació absurda que pot acabar fent mal al país". "Del que es tracta és de formar govern, que és el que dicta el sentit comú", va indicar, perquè considera que "seria un disbarat tornar a repetir" unes eleccions.

El partit amb més vots

Rajoy va posar èmfasi en el fet que ha de ser ell qui intenti formar govern ja que va ser el president del partit que va tenir més suports. "La diferència és molt clara", va indicar, i si bé "alternatives numèriques" existeixen, "del que es tracta és de construir un govern que sigui bo per als interessos dels espanyols, que respecti el resultat electoral, perquè els espanyols han votat com han volgut, i lògicament poder governar".

Pel que fa a l'anunci de Podem que esperen un fracàs de la investidura per parlar després amb amb el PSOE, Rajoy va manifestar que ell, "amb Podem" no va "arribar a cap acord". "Podem ha tingut el seu resultat, representen una part important de la societat espanyola, però Podem i el PSOE no sumarien, necessitarien també de diversos partits independentistes", va recordar Rajoy. I va concloure advertint que no li sembla "que fos una bona solució per a Espanya". "És més, em sembla bastant dolenta", va assenyalar.