Els recents atacs contra policies en aparent represàlia pels casos de violència policial contra els negres han deixat en evidència el ressorgiment als Estats Units de moviments nacionalistes i fins i tot independentistes afroamericans, alguns d'aquests de vella factura i reeditats ara. Es tracta d'organitzacions de molt diversa ideologia i molt diferents, sense vincles entre si, però a qui uneix la consciència d'un sentiment nacional afroamericà en un vast país com els Estats Units, que, segons diuen, ignora les minories.

L'exmarine negre Gavin Eugene Long, de 29 anys, protagonista del tiroteig en què va matar tres policies a Baton Rouge (Louisiana), va deixar diversos vídeos a internet on es presenta com un gurú de l'espiritualitat negra i un seguidor del grup nacionalista afroamericà anomenat "Nació Washitaw". Es tracta d'una organització antigovernamental amb un credo mica confús que barreja l'espiritualitat amb un sistema monàrquic d'origen diví, i que afirma procedir dels autèntics habitants originaris del que ara és els Estats Units.

Els líders de la Washitaw de Dugdahmoundyah, que podria traduir-se com a "Nació Washitaw Mora", reclama una àmplia franja de Louisiana per considerar que la seva venda per França als EUA el 1803 va ser fraudulenta i que aquest territori els pertany a ells. Aquesta organització, el moviment de "sobirania ciutadana" que havia abraçat Long -segons els seus vídeos a internet-, ha tingut problemes judicials per vendre carnets d'identitat, partides de naixement, passaports o permisos de conduir que emet l'organització.

També defensa la llei comuna, quelcom en què s'acosta als seguidors d'altres grups nacionalistes que hi ha als Estats Units però amb molt diferent signe, com els ultradretans i les milícies armades antisistema, que solen ser més racistes. Segons un informe de l'Symbol Intelligence Group, una organització privada especialitzada en intel·ligència, citada pel diari The Washington Times, Long també s'havia adherit a altres organitzacions nacionalistes i antigovernamentals com el Grup per a la Nova Llibertat, la Nació de l'Islam o el denominat Llibertat d'Assetjament i Vigilància Encoberta.

També Micah Xavier Johnson, l'altre exmilitar negre que una setmana abans va matar cinc policies blancs durant una manifestació contra la violència policial a Dallas (Texas), se sentia atret per la ideologia del nacionalisme negre més violent. Segons les investigacions policials, Johnson havia assistit a reunions de l'anomenat Nou Partit de les Panteres Negres, inspirat per les mítiques Panteres Negres, una organització nacionalista de la comunitat afroamericana, socialista i revolucionària, que va estar activa als EUA entre el 1966 i 1982.

Nous panteres

Encara que els antics panteres negres no eren racistes, els que porten ara el seu nom són antisemites i racistes, fomenten la violència contra els policies i les forces de seguretat, segons el Southern Poverty Law Center (SPLC), un grup privat que combat l'odi racial i dóna defensa legal als grups més vulnerables. En un país en què abunden els grupuscles independentistes de tot signe, des que tenen por a un Estat massa gran que anteposi l'interès dels grups de pressió de la gent, a aquells que busquen una estructura més ecològica i menys capitalista, els nous Panteres Negres també són nacionalistes.