Hollande, Merkel i Renzi es reuneixen per rellançar la UE

Els líders van coincidir que cal incrementar «la cooperació europea» en tots els camps

23.08.2016 | 07:25
Els tres representants europeus van oferir una roda de premsa conjunta després de la reunió.
Els tres representants europeus van oferir una roda de premsa conjunta després de la reunió.

El president de França, François Hollande, la cancellera d'Alemanya, Angela Merkel, i el primer ministre d'Itàlia, Matteo Renzi, es van reunir ahir a l'illa italiana de Ventotene per rellançar la Unió Europea després de la sortida de la Gran Bretanya i els desafiaments que planteja la immigració i el terrorisme. L'escenari d'aquesta reunió va ser aquesta illa de clar valor simbòlic per a Europa, ja que allí es va signar el 1941 l'anomenat Manifest de Ventotene, que porta per títol: «Per una Europa lliure i unida», un document visionari i precursor de la UE redactat pels italians Altiero Spinelli, Ernesto Rossi i Eugenio Colorni.
La reunió dels tres mandataris va succeir a la que van mantenir el passat juny a Berlín després del Brexit i en què van definir les línies mestres que ha de seguir la Unió Europea si no vol fracassar. La cita d'ahir tenia precisament com a objectiu principal preparar la important cimera dels líders europeus a Bratislava del 16 de setembre.

Les bases principals
El president de França, François Hollande, va afirmar que cal «garantir la defensa d'Europa» i «controlar les fronteres», a més de subratllar que la Unió Europea té actualment tres dimensions per abordar, que són la seguretat, l'economia i les ajudes als joves.Hollande va parlar de la necessitat de construir «un quadre de protecció» i tenir «les fronteres vigilades», i alhora va assenyalar que aquest aspecte ja es va abordar en l'anterior cimera trilateral de Berlín i va subratllar que es continuarà fent en el futur. El president de França va insistir que cal garantir la seguretat a la zona Schengen, a més que va demanar «més controls», «col·laboració» i «recursos» per intercanviar informació en l'àmbit informàtic i va citar l'exemple de poder investigar a aquells que realitzen propaganda gihadista o de radicalització a través de pàgines d'Internet.
El primer ministre italià, Matteo Renzi, va afirmar que la Unió Europea «no està acabada», tot i la decisió britànica de trencar amb el bloc comunitari, i alhora va subratllar que «Europa no és el problema, pot ser la solució». Per al primer ministre italià la UE té per davant un camí que recórrer en el qual els països membres, que «han de treballar per aconseguir més integració en el sector de la defensa i de la intel·ligència», i alhora va afirmar que «Europa és l'oportunitat més gran que tenen les noves generacions». «Nosaltres pensem que Europa no és el problema, sinó que pot ser la solució. Per als populismes, però, tot és culpa d'Europa. Europa és l'oportunitat més gran que tenen les noves generacions. No ens deixem desanimar», va explicar Renzi.
La cancellera d'Alemanya, Angela Merkel, va ser la darrera a intervenir, afirmant que cal una «més cooperació europea» en la gestió de la crisi de refugiats i immigrants i va reconèixer que l'acord signat amb Turquia és «essencial» perquè sense la seva ajuda, la Unió Europea no pot vèncer la lluita contra els traficants.
«Cal intensificar la cooperació europea (en relació amb la gestió de la crisi migratòria), ja que la Guàrdia costanera italiana per si sola no pot controlar els confins marítims», va dir Merkel, i alhora va afirmar que «la cooperació amb Turquia és essencial, d'una altra manera no podem vèncer la lluita contra els traficants d'éssers humans».

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Espanya Internacional

Mor un camioner a Castella i Lleó a l´explotar-li una roda mentre la canviava

La víctima, de 49 anys, va quedar atrapat sota el seu vehicle quan la roda va fer explosió

El Tribunal Suprem crida a declarar Rita Barberá com a imputada el 21 de novembre

El Tribunal Suprem crida a declarar Rita Barberá com a imputada el 21 de novembre

El jutge Conde Pumpido admet la personació del PSOE com a acusació popular imposant-li una fiança...

El Tribunal Suprem cita a declarar Rita Barberá pel presumpte blanqueig de capitals

El Tribunal Suprem cita a declarar Rita Barberá pel presumpte blanqueig de capitals

La senadora i exalcaldessa haurà de comparèixer el 21 de novembre

L´home que va amenaçar Puigdemont per Facebook li demana disculpes

Jorge Fernández atribueix el missatge a un "acalorament". Puigdemont ha anunciat que retira la...

Trump apunta a un possible frau electoral als EUA

Trump apunta a un possible frau electoral als EUA

La sospita del candidat republicà marca el darrer debat amb Clinton

El Parlament inicia la tramitació per declarar nuls els judicis sumaríssims del franquisme

El Parlament inicia la tramitació per declarar nuls els judicis sumaríssims del franquisme

La resolució s'ha aprovat durant el pel d'aquest dimecres a la cambra catalana

Enllaços recomanats: Premis cinema