El nombre de migrants morts al món en el seu intent de buscar una vida millor, allunyada de la violència o la pobresa, va augmentar un 23 per cent arribant als 3.700 casos, la gran majoria al Mediterrani, durant els primers sis mesos de l'any respecte al mateix període del 2015. Així ho va informar ahir l'Organització Internacional de les Migracions (OIM) en remarcar que si les xifres de decessos del primer semestre del 2016 es comparen amb les dades de gener a juny del 2014, l'increment supera el 53 per cent.

La dramàtica evolució en el nombre de morts s'explica, segons la OIM, per un creixement de les morts al Mediterrani, al Nord d'Àfrica, a l'Orient Mitjà i a la Banya d'Àfrica.

El nombre de persones que van perdre la vida en altres regions del món es va mantenir estable pel que fa a 2015, i fins i tot al Carib i el Sud-est Asiàtic la xifra de decessos va descendir.

De les 3.700 morts produïdes en el primer semestre d'aquest any, el 78 per cent es van produir al Mediterrani, i el 2015 van representar un 60 per cent.

La gran majoria dels casos es van produir en la ruta del Mediterrani Central (Líbia-Itàlia), que comprèn diversos centenars de quilòmetres, mentre que la del Mediterrani Oriental (Turquia-Grècia) té tan sols una dotzena de quilòmetres.

Quant a la ruta del Mediterrani Occidental (Marroc-Espanya), entre gener i juny van morir 45 immigrants, el triple respecte als comptabilitzats en el mateix període del 2015.

Quant a Centreamèrica, més de 200 persones han mort en aquest període en el seu intent d'arribar als Estats Units, encara que l'informe de la OIM assumeix que ha d'haver-hi moltes més víctimes sense registrar. La majoria van morir en caure del tren que creua Mèxic, conegut com «La Bèstia». No obstant el percentatge ha descendit considerablement respecte a l'any anterior. L'any 2015, el 60 per cent dels morts a Centreamèrica van perdre la vida en accidents relacionats amb el tren, mentre que aquesta xifra ha descendit aquest any al 37 per cent. Molts també moren a les mans dels traficants de persones o en viatges a peu o en vehicle, on hi ha menys control.

«Tenim clar que la xifra de 200 morts en el primer semestre de l'any no reflecteix la realitat i que aquesta ha de ser bastant pitjor. Però és molt difícil registrar-ho. Hem detectat que cada vegada més els immigrants fan la travessia en vehicles, hi ha molts accidents, i molts morts, però és difícil identificar els immigrants», va explicar en roda de premsa Joel Millman, portaveu de l'OIM.