El Govern de Colòmbia i les FARC van rubricar ahir l'acord final que tanca les negociacions de pau desenvolupades a l'Havana durant els últims quatre anys, i que haurà de ser confirmat pel poble colombià en un plebiscit. El document va ser rubricat pels caps negociadors de les dues delegacions, Humberto de la Calle pel Govern i Luciano Marín Arango, àlies «Iván Márquez», en representació de la guerrilla, així com pels ambaixadors de Cuba i Noruega, països garants en el procés de pau.

Els sis punts dels quals consta l'acord final van ser llegits en un acte presidit pel ministre cubà d'Exteriors, Bruno Rodríguez, i que va generar una creixent expectació des que a última hora del dimarts les delegacions negociadores van desvetllar que estaven a les portes de concloure els diàlegs per a la pau.

El document signat suma dues-centes pàgines i del mateix s'han tret set còpies per a les parts, els dos països garants, els dos acompanyants -Xile i Veneçuela- i l'ONU, totes signades pàgina a pàgina per De la Calle i Márquez.

El seu contingut va estar negociat fins a l'última coma al llarg de 44 mesos a l'Havana, amb diverses fites de gran rellevància quan les parts van aconseguir acords concrets en alguns dels punts més sensibles de la negociació, com en el cas de la creació de la jurisdicció especial per a la pau i el cessament bilateral del foc.

Els sis punts generals de l'acord s'agrupen sota els títols «Reforma rural integral», «Participació política: Obertura democràtica per construir la pau», «Cessament al foc i d'hostilitats bilateral i definitiu i el desistiment de les armes», «Solució al problema de les drogues il·lícites», «Víctimes» i «Mecanismes d'implementació i verificació».

Una vegada fet públic, l'acord passarà al Congrés de Colòmbia, que s'ocuparà de posar en vigor les lleis per a la implementació dels pactes, així com de convocar un plebiscit perquè els colombians tinguin l'última paraula. En paral·lel, la guerrilla convocarà una conferència interna perquè les seves files donin el vistiplau als pactes pels equips negociadors del Govern de Colòmbia i les FARC.