El PP i Ciutadans segueixen negociant i previsiblement ho faran també avui perquè el partit d'Albert Rivera vol esgotar el termini que va donar de dos dies, i perquè assegura que encara no hi ha un acord global, mentre que la formació de Mariano Rajoy el veu molt més avançat i l'espera tancar en hores. Els negociadors d'ambdues formacions segueixen dialogant, per grups, i intercanviant papers, mentre s'apropa aquesta data límit d'avui a la tarda que va posar dijous Ciutadans.

Al PP, tot i això, comptaven haver tancat ahir mateix l'acord, i asseguren, en contra de la visió més pessimista que dóna la formació taronja, que amb prou feines queden serrells, encara que fonts d'aquest partit asseguren que «segueixen treballant» per aconseguir el màxim consens possible en tots els temes. Algunes veus populars admetien més que veuen en la ?posició de Ciutadans certa posada en escena perquè no sembli que estan disposats al «sí» a Rajoy sense gaires condicions. La idea per part dels dos partits en qualsevol cas és que, un cop tancat, Mariano Rajoy i Albert Rivera protagonitzin la «foto» d'aquest acord ?d'investidura, previsiblement demà mateix.

Ahir al migdia, en un recés de les converses, el vicesecretari general de Ciutadans, José Manuel Villegas, va advertir que el seu partit no preveu que es vagi a tancar l'acord amb el PP de manera «imminent» i en les pròximes hores, i va recordar que encara queda temps per fer-ho avui. Villegas va advertir llavors que les postures estan encara «molt separades» en algunes qüestions, malgrat els avenços que s'han produït i que són, va insistir, «insuficients».

Les impressions del PP, però, són molt diferents, i ja des d'aquest matí fonts del partit asseguraven que l'acord està «molt avançat» gràcies entre altres coses al fet que dijous a la nit van posar sobre la taula les xifres amb què calculen es poden finançar les mesures consensuades, i que Ciutadans feia dies que demandava.

Segons les mateixes fonts, ja s'han assolit acords importants en matèries com la judicial, amb un compromís de reforma perquè dotze membres del CGPJ siguin elegits directament per jutges i magistrats. El PP, però, no cedirà finalment en demandes de Ciutadans com la supressió de les diputacions, encara que sí està disposat a fer algun ajust de despesa o gestió, com tampoc admetrà grans canvis per al Senat i per descomptat no hi haurà en l'acord el compromís explícit de fer primàries perquè els populars prendran aquesta decisió de manera interna en un congrés.

El vicesecretari d'Organització del PP, Fernando Martínez-Maillo, va tornar a mostrar-se més optimista que els seus interlocutors de Ciutadans en assegurar que hi ha ja «un grau important d'acord». Maillo va insistir que els terminis i les hores no són importants per tancar l'acord, i a més va subratllar que ja hi ha «totes les cartes sobre la taula» per fer-ho. «Estem fins i tot bastant millor que dijous», va insistir, qui va recordar també que aquest serà un pacte d'investidura i no de govern, i per això en la seva opinió «tampoc cal arribar a un acord en absolutament tots els punts». A més, va postil·lar, hi ha qüestions que encara que comptaran amb el beneplàcit de PP i Ciutadans necessitarien el concurs d'altres formacions, com les que comporten reformes constitucionals.