EH Bildu va registrar ahir les al·legacions a la resolució de la Junta Electoral de Guipúscoa que considera «inelegible» el seu aspirant a lehendakari, Arnaldo Otegi, segons van informar fonts d'aquest organisme.

La coalició abertzale compleix d'aquesta manera amb el termini de dos dies que li va donar la Junta Electoral de Guipúscoa després de constatar aquesta «irregularitat» en les llista de candidats que EH Bildu va registrar per aquest territori per a les eleccions autonòmiques basques del pròxim 25 de setembre.

Els representants legals d'EH Bildu van acudir cap a les 14.30 hores a l'Audiència de Guipúscoa per presentar les seves al·legacions davant la Junta Electoral, que dilluns que ve ha de proclamar les candidatures definitives que dimarts seran publicades en el Butlletí Oficial del País Basc. Aquestes llistes poden ser objecte de recurs eventualment davant d'un tribunal del contenciós-administratiu de Sant Sebastià, pas que iniciaria una via judicial en la qual el Tribunal Constitucional tindria l'última paraula.

L'estratègia de la defensa perquè Otegi pugui concórrer a les eleccions basques se centra principalment en un argument que va ser revelat ahir pel seu advocat, Iñigo Iruin, segons el qual la pena d'inhabilitació per al sufragi passiu va quedar «extingida» de manera simultània a la condemna de sis anys i mig de presó que va complir per intentar reconstruir la il·legalitzada Batasuna.