El nombre de morts en el terratrèmol de dimecres al centre d'Itàlia va pujar ahir fins a 278, mentre el país està de dol oficial i prepara els primers funerals d'Estat per les víctimes provocades pel desastre. L'increment del nombre de morts va correspondre ahir a la localitat d'Amatrice, a uns 140 quilòmetres al nord-est de Roma, on van morir 218 persones i ahir van continuar els treballs de rescat, però amb menys esperança de trobar supervivents. Al poble d'Arquata es manté el còmput de 49 morts i al d'Accumoli van morir 11 persones, segons el balanç oficial, encara provisional, comunicat per la Protecció Civil a Roma.

La terra va seguir tremolant durant la jornada d'ahir -Protecció Civil va comunicar que es van registrar un total de 220 rèpliques-, la qual cosa va tenir com a conseqüència l'empitjorament de les condicions de viabilitat de les carreteres de les zones afectades.

El terratrèmol del dia 24, de 6,2 graus en l'escala oberta de Richter i que va afectar sobretot poblacions dels Apenins centrals de les regions d'Umbria, Laci i Les Marques, va causar ferides a 388 persones, segons les dades oficials provisionals. Des que va ocórrer el sisme s'han pogut rescatar amb vida 238 persones, va precisar un portaveu de la Protecció Civil.

Aquest organisme va comunicar que s'ha disposat l'acollida en centres esportius i públics per a 3.600 damnificats en un total de 44 localitzacions i que treballen en les tasques de rescat i assistència als damnificats, aproximadament unes 6.581 persones.

El Govern de Matteo Renzi va comunicar ahir que els primers funerals d'Estat en memòria d'alguns morts causats pel sisme se celebraran avui a la localitat d'Ascoli Piceno, un acte en el qual s'espera l'assistència del primer ministre i del president de la República, Sergio Mattarella. No serà un funeral en memòria de tots els morts, ja que algunes famílies han preferit cerimònies en els seus llocs d'origen i en ocasions en la intimitat, sense esperar un esdeveniment organitzat per l'Estat.

Per part de l'Executiu italià, el ministre de l'Interior, Angelino Alfano, va qualificar de «miracle laic» que es pogués rescatar més de 200 persones amb vida d'entre les runes i va assegurar que «la màquina dels equips d'ajuda emprats en l'emergència ha funcionat a la perfecció». No obstant això, els dubtes sobre les mesures de prevenció i, sobretot, els estàndards de construcció en una zona d'alta sismicitat no és precisament un secret. La destrucció d'una escola a Amatrice que havia estat sotmesa a treballs d'adequació per fer-la resistent a un terratrèmol va causar indignació entre ciutadans afectats per la devastació de la localitat i hi ha ja accions davant la Justícia. La fiscalia de Rieti va obrir dijous una investigació preliminar amb la hipòtesi de desastre dolós després de comprovar els danys en alguns edificis que havien estat reestructurats recentment, com l'escola d'Amatrice.

En un estudi fet a partir de dades proporcionades per un satèl·lit japonès «Als 2» s'ha pogut comprovar que a la zona pròxima a Accumoli el sisme va provocar una depressió de fins a vint centímetres del terreny.