Els 39 acusats del cas Gürtel, la major xarxa de corrupció vinculada al PP que ha marcat la política espanyola recent, s'asseuran el 4 d'octubre a la banqueta de l'Audiència Nacional en un judici que s'allargarà uns quants mesos i jutjarà per primera vegada al partit per beneficiar-se de la trama.

Desenes d'encausats i periodistes es donaran cita a partir d'aquest dia a la seu de l'Audiència Nacional de San Fernando d'Henares (Madrid), un edifici modern enclavat en un polígon industrial amb àmplies sales de vistes capaços d'acollir macrojudicis. S'espera que duri diversos mesos i s'endinsi en 2017, encara que per ara tan sols hi ha fixades 32 sessions a l'octubre, novembre i desembre únicament per a les qüestions prèvies i la declaració dels acusats.

Els 39 encausats, així com el PP com a partícip a títol lucratiu, seran jutjats per l'activitat de la trama en la seva primera època, del 1999 al 2005, de manera que aquest no serà l'únic judici al voltant de la trama, sinó que en un futur hi haurà un altre sobre la segona època i diversos més per cadascuna peces separades, com la caixa B de Bárcenas (pendent de fixar data).

A més del PP, l'exministra de Sanitat Ana Mato també respondrà com a responsable civil a títol lucratiu, en aquest cas per beneficiar-se dels regals que va rebre de Gürtel seu exmarit, l'exalcalde de Pozuelo d'Alarcón (Madrid) Jesús Sepúlveda, qui s'enfronta a una petició fiscal de 15 anys de presó.

La Fiscalia Anticorrupció demana 328.440 euros al PP pels beneficis obtinguts per Gürtel en els Ajuntaments de Pozuelo d'Alcorcón i Majadahonda, i a Mato altres 28.468 euros pel que va rebre el seu marit.

Els principals acusats són el cervell de la xarxa, Francisco Correa, que s'enfronta a 125 anys de presó, i el seu número dos, l'exsecretari d'organització del PP gallec Pablo Crespo, però segurament no seran els encausats que atreguin més atenció mediàtica. També s'asseuran a la banqueta extresorers del PP: Luis Bárcenas, Ángel Sanchís i Álvaro Lapuerta, així com l'exalcalde de Majadahonda Guillermo Ortega i l'exconseller d'Esports del PP Alberto López Viejo.

Un cop declarin els acusats, tocarà el torn als 300 testimonis admesos per la sala que jutjarà el cas, entre ells quatre exministres: Francisco Álvarez Cascos (Foment), Ángel Acebes (Interior), Rodrigo Rato (Economia) i Jaime Mayor Oreja (Interior). Testificarà així mateix una expresidenta autonòmica: Esperanza Aguirre.

Tres homes, José Ricardo de Prada, Julio de Diego i Ángel Hurtado, seran els encarregats de jutjar aquesta trama. A la seva esquerra, s'asseuran les dues fiscals del cas, Concha Sabadell i Concha Nicolau, així com els advocats de les acusacions populars i de l'Advocacia de l'Estat. La presidència del tribunal i la tasca de redactar la sentència corresponen a Hurtado, un jutge de caràcter conservador, i els magistrats De Diego i el seu company De Prada.