El viceministre bolivià de Règim Interior, Rodolfo Illanes, va morir per un vessament cerebral causat pels cops que li van donar els miners que el van tenir segrestat durant hores, segons va informar ahir la Fiscalia de la Paz.

Un informe forense preliminar assenyala que la seva mort és va deure als cops que li van propinar «amb ferotgia», sobretot al cap i al tòrax, va dir el fiscal de Districte de la Paz, Edwin Blanco, en una entrevista amb el canal de televisió Cadena A. «Encara no tenim l'informe oficial (...) A grans trets, s'ha pogut denotar una sèrie d'equimosis múltiples, és a dir: agressió física múltiple, agressió al cap i al tòrax. Fins i tot va haver-hi un vessament cerebral i costelles fracturades», va assenyalar.

Segons Blanco, va haver-hi «un maltractament rude» en el cas d'Illanes i «ha estat molt lamentable veure el cos d'una autoritat en aquestes condicions».

També va agregar que els pèrits forenses prosseguiran la seva feina per donar un informe final sobre les causes de la mort, mentre que els fiscals assignats al cas van començar després anit les recerques per establir les responsabilitats.

El ministre bolivià de Govern (Interior), Carlos Romero, va confirmar la nit del dijous que Illanes va ser «covardament i brutalment assassinat» quan estava segrestat pels miners.

El cadàver del viceministre va ser recuperat ahir a la matinada en una carretera de la localitat de Panduro, a 180 quilòmetres de La Paz, i traslladat a la capital perquè se li practiqués l'autòpsia.

Els miners rebutgen la llei

Illanes va anar dijous a Panduro per obrir un espai de diàleg amb els manifestants de les cooperatives mineres que bloquejaven des de dimarts les principals carreteres bolivianes per oposar-se a una llei promulgada pel president Evo Morales.

Els miners rebutgen la norma perquè estimula la formació de sindicats en les cooperatives, la qual cosa consideren perjudicial per al funcionament d'aquest tipus d'organitzacions.

Les cooperatives mineres funcionen amb al voltant de 150.000 afiliats, dels quals una minoria són patrons i dirigeixen desenes de milers d'obrers que treballen en condicions precàries.

La Policia boliviana va detenir ahir més d'un centenar de miners que van participar en els bloquejos en l'altiplà on es trobava segrestat i després va ser assassinat el viceministre de Règim Interior, Rodolfo Illanes.

El president Morales va afirmar que l'assassinat d'Illanes és «imperdonable» i va decretar un dol nacional de tres dies sense suspensió d'activitats.