Un incendi declarat la matinada de divendres va cremar ahir una nau de dissolvents del polígon industrial de Chiloeches (Guadalajara), que va acabar totalment destrossada. Durant el dia d'ahir, però, el foc va quedar controlat, fet que va permetre als bombers accedir a l'interior de la planta.

Així ho va explicar el delegat de la Junta de Comunitats a Guadalajara, Alberto Rojo, que va explicar que es manté el nivell 2 d'alerta d'emergència, que permet que la dotació de la Unitat Militar d'Emergència (UME) desplaçada a la zona pugui continuar amb les tasques d'extinció.

Rojo va precisar que els treballs se centren en l'interior de la planta, a la qual divendres no es va poder accedir per les altes temperatures, així com en la recollida dels residus abocats a un barranc proper acumulats en tres basses construïdes a l'efecte. "Els dics han funcionat bé, estan sent efectius i es continuarà retirant el residu líquid abocat a conseqüència de l'incendi", va explicar Rojo.

A més, com a mesura preventiva es mantenen les barreres instal·lades al riu Henares, a l'altura dels Santos de la Humosa, per bombers de la Comunitat de Madrid i, al pont d'Albolleque, a càrrec de la UME.

El president de Castella-la Manxa, Emiliano García-Page, va visitar a primera hora d'ahir el lloc de comandament avançat de l'incendi, en què treballen 111 efectius, 63 d'ells de la UME i els 48 restants, bombers del Consorci Provincial i del Pla d'Emergències per Incendis Forestals de Castella-la Manxa i operaris de Tragsa.

Pel que fa a les quantitats de dissolvents i altres substàncies emmagatzemades a la nau, el director d'extinció de l'incendi, César Izquierdo, va assenyalar que "a dia d'avui és agosarat parlar de quantitats, perquè la nau emmagatzemava molt de producte i no tenim informació suficient".

Des d'Ecologistes en Acció s'ha assenyalat en un comunicat que l'empresa manxega emmagatzemava "20.000 tones de residus tòxics i perillosos" que, en cremar, "són una font descomunal de substàncies pernicioses per a la salut".