El president del govern espanyol en funcions, Mariano Rajoy, va agrair "l'esforç" que ha fet Ciutadans i Coalició Canària per buscar un acord d'investidura que espera que "puguem tancar aviat". "Espero que amb ambdues forces polítiques puguem tancar aviat un acord", va afirmar ahir Rajoy en l'inici del curs polític des de Galícia, a poques hores d'expirar el termini per tancar un pacte d'investidura entre PP i C's.

Rajoy va admetre, però, que "no és suficient" i que cal que el PSOE es mogui. "Si el PSOE vota "no" estarem en una situació similar a la que estàvem al desembre", va assegurar Rajoy, que va afegir que "això ja comença a ser preocupant per als interessos del país".

El líder dels populars va apel·lar a la "responsabilitat" dels socialistes perquè canviïn el sentit del seu vot i ho va fer esgrimint algunes xifres econòmiques.

En aquest sentit, es va referir als "avisos" de l'exterior en el sentit que Espanya "no pot perllongar la situació" d'interinitat.

El president del govern en funcions va anar més enllà i va avisar que "la irresponsabilitat d'alguns" pot tornar el país a "la situació de crisi que vam patir". Per això va assegurar que "seria una enorme irresponsabilitat que bloquegin altra vegada la formació del govern".

Per la seva banda, la presidenta de Ciutadans a Catalunya, Inés Arrimadas, va assegurar que, tot i que el límit per arribar a un pacte d'investidura amb el PP s'acabava ahir a la nit, l'acord no estava tancat.

Ho va dir ahir al matí en una entrevista a Catalunya Ràdio, en la qual va reconèixer que les negociacions són "molt complicades" perquè "no només es tracta d'aconseguir un pacte anticorrupció" sinó que perquè C's canviï de l'abstenció al sí a Rajoy, el PP s'ha de comprometre a fer reformes en termes econòmics, socials i de l'administració pública, ha explicat. "Hem de fer entendre al PP que ja no tenen majoria absoluta i que han d'assumir moltes reformes", va afegir, com ara mesures enfocades a millorar la vida dels autònoms i de les PIMES així com la sanitat i l'educació.

La presidenta de C's a Catalunya va recordar, però, que el seu partit no està debatent un acord de govern, sinó un acord d'investidura i va assegurar que tot i que el seu objectiu és governar Espanya, no ho farien al costat de membres del PP com Mariano Rajoy.

Sobre les crítiques rebudes per alguns sectors que els acusen de diferenciar entre casos de corrupció, Arrimadas va defensar que el que Ciutadans pretén és pujar el nivell d'exigència actual. "Fins ara molts imputats per corrupció política estaven asseguts en una cadira i ara s'està fent un debat perquè s'augmenti el nivell de responsabilitat política i que els imputats per corrupció política dimiteixin i deixin la seva acta".

El PSOE insta a no pressionar

El secretari d'Acció Política i Ciutadania del PSOE, Patxi López, va subratllar que no s'ha de "pressionar" l'"antagonista polític" per poder formar Govern, que és el que al seu judici està fent des de fados mesos amb el PSOE el PP i el president en funcions, Mariano Rajoy.

Patxi López va destacar que el PSOE no es "doblegarà" a les pressions dels populars i no donarà suport a la investidura de Mariano Rajoy i va opinar que el PP hauria de seguir buscant "en els seus entorns" altres suports com ja ho van fer per formar la Mesa del Parlament.

Després d'opinar que "tot sembla indicar" que l'acord definitiu entre el PP i Ciutadans es produirà "en les pròximes hores", López va assenyalar que seria més viable que el PP negociés amb el PNB que amb el PSOE, perquè aquest partit, per seva condició d'"antagonista" del PP en els seus plantejaments polítics no pot "permetre" un govern que "significa tot el contrari" al que plantegen els socialistes a la ciutadania.

Així es va expressar el dirigent socialista en declaracions als periodistes, després de mantenir una trobada a Santander amb càrrecs orgànics del PSOE de Cantàbria, encapçalats per la presidenta del Parlament regional, Lola Gorostiaga, i la diputada nacional Port Gallego.

Al seu torn, el portaveu d'Units-Podem, Iñigo Errejón, va demanar als partits que diran "no" a la investidura de Mariano Rajoy que "es mantinguin ferms" en la seva negativa, perquè, després del debat d'investidura de la setmana que ve, s'obri la possibilitat d'un govern alternatiu.

Errejón va visitar Bilbao per participar en una reunió del comitè de campanya de les eleccions basques, en què va comentar la investidura de la setmana que ve de Mariano Rajoy, que, segons el dirigent de Podem, "fracassarà".

"I ens alegrem que fracassi, perquè el model del PP és un model de recentralització, de retallada de drets socials, de llevar-li condicions de vida a la majoria per donar-les a la minoria privilegiada, i un model d'impunitat de la corrupció", va argumentar.