El president colombià, Juan Manuel Santos, va signar el decret per l'alto el foc definitiu amb la guerrilla de les FARC, que començarà a les zero hores de dilluns, es va informar avui. El decret, que és un pas cap a la fi del conflicte de més de mig segle amb les FARC, va ser signat pel mandatari després de tornar de la ciutat de Bucaramanga, al nord-est del país, on va assistir a la clausura d'una cimera de governadors colombians per la pau. "Quan vaig tornar de Bucaramanga vaig signar decret del cessament al foc bilateral i definitiu, que comença aquest dilluns. Arriba la fi del conflicte!", va escriure el mandatari en el seu compte de Twitter.

Santos va anunciar dijous passat que, en vista de la culminació exitosa de les negociacions amb les FARC a Cuba, on el dia anterior es va signar l'acord de pau, va ordenar el començament de l'alto el foc amb aquesta guerrilla. "Vull informar els colombians que, com a cap d'Estat i com a comandant en cap de les nostres Forces Armades, he ordenat el cessament al foc definitiu amb les FARC a partir de les zero hores del proper dilluns 29 d'agost", va declarar aquest dia.

El mandatari va fer l'anunci en lliurar al Congrés el text de l'acord de pau amb la sol·licitud que convoqui per al 2 d'octubre el plebiscit en el qual els colombians diran a les urnes si aproven o no el signat amb la principal guerrilla del país.

"L'alto el foc i d'hostilitats bilateral i definitiu entre el Govern i les FARC és un dels ingredients fonamentals de l'acord de pau, com a part del punt de la fi del conflicte", que inclou a més deixar les armes per part d'aquesta guerrilla, que seran lliurades a una comissió internacional, així com la seva posterior desmobilització.

S'espera que el cap màxim de les FARC, Rodrigo Londoño Echeverry, àlies Timochenko, també anunciï el cessament el foc definitiu per part d'aquesta guerrilla.