El document final subscrit ahir entre el PP i Ciutadans, titulat 150 compromisos per millorar Espanya, consta de 44 pàgines en què s'inclouen més de 220 mesures. Aquestes són algunes de les més importants:

Defensa de la sobirania nacional

Un dels principals punts és el Pacte per la Unitat d'Espanya, amb el suport de totes les forces "constitucionalistes". Segons el document, els signants "mantindran un compromís ferm en la defensa de la sobirania nacional i contra tot intent de convocar un referèndum de secessió de qualsevol part del territori nacional".

La reforma de la Constitució

Tant els populars com la formació taronja s'han fixat, a més, estudiar la reforma de la Constitució, primer en un grup de treball d'experts que podria derivar, si hi ha consens, en una ponència parlamentària.

Trilingüisme

El document també defensa un Pacte Nacional per l'Educació, de manera que deixin de fer-se lleis d'educació "de partit", va dir Rivera. Per això es comprometen a impulsar una subcomissió parlamentària que elabori un acord en un termini de sis mesos. Durant aquest temps i "fins que s'aconsegueixi un pacte Nacional, es congelarà el calendari d'implementació de la Lomce en aquells aspectes que no hagin entrat en vigor". També afecta la comunitat educativa la intenció "d'implantar una educació bilingüe i trilingüe a l'escola pública", per "garantir el domini de l'anglès".

Rebaixar l'IVA cultural

El document inclou una reducció de l'IVA per als espectacles en directe sense concretar quin serà el nou tipus fiscal aplicable a la cultura, que va passar del 8 al 21 per cent actual.

Rebaixar l'IRPF

El pacte subscrit pel PP i Ciutadans inclou una rebaixa de l'IRPF en dos punts, fins a situar-se entre el 18% i el 43,5%, un cop Espanya hagi assolit l'objectiu de reduir el dèficit públic per sota del 3%. Entre les mesures econòmiques, també destaquen revisar la llista de paradisos fiscals, una reforma del model per a treballadors autònoms i la reducció a tres de les modalitats de contracte laboral.

Lluita contra la corrupció

Les dues formacions s'han compromès en la separació immediata dels càrrecs públics que hagin estat imputats formalment o encausats per delictes de corrupció, fins a la resolució definitiva del procediment judicial. També han pactat limitar els mandats del president del Govern a vuit anys.

Societat del benestar

En el bloc social, Rivera i Rajoy es comprometen a introduir un complement salarial per a les rendes més baixes, una mesura que afectaria 2 milions de llars, i s'han compromès en el document a recuperar els recursos anteriors el 2012 dedicats a la Dependència. La dació en pagament en casos de desnonament, apostar per la conciliació familiar i laboral i fixar-se per objectiu igualar els permisos de paternitat amb els de maternitat els propers dos anys són d'altres mesures del bloc social.

Poder judicial

El pacte inclou setze mesures de reforma de la Justícia, entre elles la reforma del Consell General del Poder Judicial (CGPJ), la creació de jutjats contra la corrupció o el reforçament de les exigències al fiscal de l'Estat, tot i que manté els límits de temps per a la instrucció judicial. S'ha acordat que 12 dels 20 vocals de procedència judicial del CGPJ seran escollits directament per jutges i magistrats. L'acord d'investidura es compromet també a estudiar limitacions per a les "portes giratòries" entre la Justícia i la Política.

Reforma de la LOFCA

Els de Rivera i Rajoy han deixat per escrit reformar el sistema de finançament per "corregir-ne les insuficiències i garantir els principis d'autonomia, solidaritat i igualtat recollits a la Constitució". Volen constituir durant el primer mes de govern un grup de treball que actuaria de forma "paral·lela" al Consell de Política Fiscal i Financera "per oferir propostes sobre un nou model de finançament territorial".

Les diputacions

Les diputacions han estat motiu d'estira-i-arronsa entre les dues formacions. La posició consensuada ha estat reduir-ne l'estructura per un cost de 1.000 milions en lloc de suprimir-les, com defensava C's.

Refugiats i terrorisme

En l'ambit internacional els dos partits s'han compromès a defensar en l'àmbit de la Unió Europea la crisi dels refugiats i impulsar un pla estratègic de lluita contra la radicalització violenta i contra el gihadisme.