El candidat presidencial francès, Alain Juppé, va cridar els seus compatriotes a la moderació en el debat sobre si les dones musulmanes han de ser autoritzades a portar burquini a les platges, una peça que cobreix tot el cos, fet que marca una diferència amb el vot al principal rival, Nicolas Sarkozy.

"Avui dia, donada la tensió i el patiment en la societat francesa, a tots ens farà bé de deixar de llençar oli al foc", va dir Juppé dissabte en una entrevista al diari Le Figaro. "Resistirem a la temptació de buscar lleis de circumstàncies polèmiques impulsades pels mitjans de comunicació".

Les declaracions mostren una clara divisió entre Juppé i Sarkozy, ja que ambdós lluiten per convertir-se en el candidat del partit republicà per a les eleccions presidencials de 2017. L'expresident Sarkozy aquesta setmana passada va demanar la prohibició del burquini a tot el país.

Un sondeig de Le Parisien i BFMTV publicat el dissabte va mostrar que Juppé obtindria el 38 per cent del suport dels votants en la primera ronda de les primàries del partit, mentre que Sarkozy obtindria el 24 per cent. En una votació de segona ronda, amb només ells dos participant, Juppé obtindria el 63 per cent i Sarkozy el 37.

El màxim tribunal de França va anul·lar una proposta dels governs locals per prohibir el burquini a les platges de la nació el divendres, dient que els vestits de bany de cos complet d'estil musulmà no creen una amenaça pública que justifiqui que s'incideixi sobre la llibertat de religió.

Les prohibicions locals, així com imatges de vídeo de la policia al costat d'una dona en una platja mentre es treia una camisa de màniga llarga, divideix el govern i va ser àmpliament cobert -i àmpliament ridiculitzat- pels mitjans de comunicació de tot el món.

Amb més de 200 persones mortes en els atacs terroristes des de principis de 2015 i les eleccions presidencials a menys de vuit mesos vista, alguns polítics francesos competeixen per mostrar la tenacitat en la defensa del principi nacional de mantenir la religió fora de l'esfera pública.