El Partit Popular (PP) i Ciutadans (C's) van signar ahir un acord per la investidura del president en funcions del Govern, Mariano Rajoy. Un pacte que, de moment, és totalment insuficient, com va admetre el mateix Rajoy. I és que l'acord aconsegueix sumar 170 escons (137 dels populars, 32 de Ciutadans i un de Coalició Canària) dels 176 necessaris exigits en la primera volta de la investidura. Pel que fa a la segona volta, es necessiten 11 abstencions que, de moment, el PP no té. De moment, l'intent de Rajoy per mantenir-se a la Moncloa és un somni, quedant a l'espera d'un canvi d'estratègia per part del Partit Socialista.

Tot i la dificultat per formar govern, el portaveu del PP al Congrés, Rafael Hernando, i el de Ciutadans, Juan Carlos Girauta, van signar ahir un acord d'investidura anomenat "150 compromisos per una Espanya millor". Ni Rajoy ni el president de Ciutadans, Albert Rivera, van estar presents en aquesta signatura, tot i que van mantenir una reunió prèvia. Allà, Rajoy va explicar als periodistes que una segona investidura "no té per què" celebrar-se "necessàriament" després de les eleccions basques i gallegues, i pot tenir lloc abans d'aquesta cita, prevista pel 25 de setembre.

Tot i la insuficiència de l'acord i acceptar-ho, Mariano Rajoy va assegurar sentir-se "molt satisfet" amb l'acord amb Ciutadans, que considera "un pas molt important" en l'objectiu de formar govern, i va agrair l'esforç i la disposició a negociar d'Albert Rivera, i del seu equip.

El líder de Ciutadans, Albert Rivera, va advertir al PSOE que "no val abstenir-se d'Espanya" després de l'acord d'investidura que van tancar ahir. En la seva crida al PSOE, va recordar que de les 150 mesures subscrites ahir amb el PP, cent estaven ja incloses en el text pactat per Ciutadans i socialistes davant la investidura fallida de Pedro Sánchez.

"Blanquejar la corrupció"

Poc després de la signatura de l'acord, els altres grups parlamentaris mostraven el seu rebuig al pacte. El portaveu d'Units Podem, Íñigo Errejón, criticava que el líder de Ciutadans, Albert Rivera, es prestés "a blanquejar i envernissar la corrupció del Partit Popular" i va titllat el pacte entre les dues formacions polítiques de cara a una futura investidura "d'acord de la indignitat" perquè "és l'acord que diu voler combatre la corrupció canviant-la de nom. Així que fenòmens com la prevaricació, així que fenòmens com la malversació deixen de ser considerats corrupció. Això no és combatre la corrupció, això és canviar-la de nom", ha declarat Errejón en un vídeo publicat en el seu perfil de Twitter. Errejón va voler recordar que el PP encara no compta amb els suports necessaris per governar i va assegurar que, "si tots es mantenen ferms", encara existeix una "possibilitat alternativa per a un govern de canvi".

Per la seva banda, el lehendakari i candidat del PNB a la reelecció, Iñigo Urkullu, va dir que el seu partit no sent la pressió que el PP li intenta traslladar perquè faciliti la investidura de Mariano Rajoy i va recordar que "la responsabilitat d'Estat la té el PP i,si escau, el PSOE". Urkullu va qualificar de "preocupant" per a Euskadi l'acord signat entre Ciutadans i el Partit Popular.

A més, Urkullu va afegir que la formació que lidera Albert Rivera, Ciutadans, "ha posat la condició de l'Estat enfront de les autonomies", en contra de la reivindicació de respecte per a la singularitat basca que defensa el Partit Nacionalista Basc, va dir Urkullu.