La Guàrdia Costanera italiana va coordinar el rescat de prop de 5.000 persones que navegaven rumb a Europa quan es trobaven en diverses embarcacions a la deriva al Canal de Sicília, zona que separa l'illa de Sicília de les costes africanes. Els rescats van ser coordinats al Mediterrani pel Centre Nacional de Socors de la Guàrdia Costanera de Roma, pertanyent al Ministeri de Transport italià.

En aquestes operacions van participar vaixells de la Marina Militar italiana, de la Guàrdia Costanera i d'organitzacions no governamentals, així com embarcacions que operen en els dispositius europeus de Frontex i Eunavformed.

L'Organització Internacional per a les Migracions (OIM) va elevar fins a 322.914 el nombre d'immigrants i refugiats que han aconseguit en el que portem d'any arribar a Europa després de creuar el Mediterrani per diferents rutes, mentre que el nombre de morts supera ja els 2.500. L'any passat, l'OIM va qualificar el Mediterrani com la ruta «més mortal per als immigrants que busquen una vida millor».

Paral·lelament, uns 1.100 immigrants van ser rescatats diumenge en onze operacions de socors al Canal de Sicília coordinades per les autoritats italianes. Els immigrants es trobaven en deu embarcacions i van ser recollits per tres unitats de l'Armada italiana al dispositiu Sea Sure i el vaixell Astral ONG Open Arms.

Les operacions de rescat van ser coordinades, a més de per la Guàrdia costanera, pel ministeri d'Infraestructura i Transport. Moltes d'aquestes persones, després d'arribar al litoral meridional italià, emprenen el viatge cap al nord d'Itàlia per arribar a altres països de l'Europa septentrional, tot i que són rebutjats a les fronteres.