El candidat del PP a la Presidència del Govern espanyol, Mariano Rajoy, ha dedicat bona part del seu discurs d'investidura d'aquest dimarts al Congrés a defensar la unitat d'Espanya i la sobirania nacional i, tot i que s'ha mostrat obert a estudiar fórmules per acomodar millor la necessària solidaritat interregional, ha advertit que no veu necessari reformar la Constitució. A continuació, el més destacat del discurs:

La unitat d'Espanya i la Constitució no es toquen

"Ni volem ni ens convé canviar-la, perquè junts estem millor, perquè la unitat garanteix a més la igualtat i la solidaritat entre espanyols".

El procés l'impulsa la Generalitat i no la societat civil

Rajoy ha titllat d'"amenaça explícita" contra la unitat territorial d'Espanya el procés independentista, el qual segons el seu parer, "paradoxalment i abusivament es planteja des de les institucions autonòmiques de Catalunya" però que "de cap manera es pot atribuir als catalans en el seu conjunt".

El procés genera fractura

Segur que els dirigents sobiranistes "no podrien dur a terme els seus objectius sense provocar una enorme fractura de la societat catalana", ha dit el líder del PP, el qual ha afegit que la "suposada ànsia popular insatisfeta i desatesa" vista des la societat catalana no té fonament.

No a la possibilitat de proclamar la independència de fora unilateral

"En això no hi té cabuda l'ambigüitat. En termes polítics i constitucionals, l'únic poble sobirà a Espanya és l'espanyol. I res pot menyscabar aquest fonament sobre el qual es basa tot el nostre sistema democràtic. El poble espanyol en el seu conjunt, és l'únic sobirà".

"Ningú pot privar al conjunt del poble espanyol del seu dret a decidir sobre el seu futur. Ni el Govern, ni aquesta Cambra, ni cap altre poder de l'Estat poden fer-ho".

Espanya, la nació més antiga d'Europa

Rajoy ha apuntat que la unitat no s'ha "inventat" en aquesta legislatura, perquè els espanyols formen part de la mateixa nació, "la més antiga d'Europa", des de fa segles.

La unitat és el "millor patrimoni històric", però també "la base més sòlida" i "més segura" sobre la que projectar el futur.

"Crec que ni volem ni ens convé canviar-la. Perquè junts estem millor. Perquè la unitat garanteix, a més, la igualtat i la solidaritat entre espanyols", ha afegit.

Obert a buscar noves fórmules d'encaix

Amb tot, Rajoy ha admès que està disposat a buscar fórmules que permetin acomodar millor "la necessària solidaritat interregional", perquè "una unió més justa i més equilibrada és, sens dubte, una unió més sòlida i més duradora".

Això sí, amb l'avís de què "el primer requisit per a qualsevol solució justa és el respecte a la legalitat i als drets de tots els espanyols"