El portaveu d'ERC al Congrés, Joan Tardà, va assegurar que si el líder del PSOE, Pedro Sánchez, «hagués assumit la necessitat d'autoritzar un referèndum per a Catalunya» seria president del Govern «des de fa setmanes». Abans de l'inici de la Junta de Portaveus, Tardà va tornar a lamentar la «covardia política» i «la por» del PSOE, que no ha permès, va dir, «enterrar políticament» els líders del PP i de Ciutadans, Mariano Rajoy i Albert Rivera, respectivament.

Va assenyalar, a més, que aquest hipotètic Govern liderat pel PSOE hauria facilitat la derogació de les lleis «reaccionàries» aprovades pel PP, i la implementació de polítiques econòmiques, socials i fiscals «de caràcter socialdemòcrata». Dues condicions que hauria de complir un govern progressista alternatiu al de Mariano Rajoy per obtenir el suport d'ERC, en el cas que la investidura del líder del PP fallés i que el PSOE estigués disposat a intentar-ho.

A més d'aquests dos compromisos, Tardà va destacar que el PSOE hauria d'autoritzar un referèndum «a l'escocesa» perquè els catalans «puguin decidir el seu futur». «Votarem en contra d'un Govern de dretes de la mà de Rajoy i Rivera, i votarem en contra d'un Govern teòricament progressista» que «no reconeix la voluntat majoritària de Catalunya», va insistir.

Per part seva, el portaveu del Partit Demòcrata Català (PDC) al Congrés, Francesc Homs, va lamentar l'«espectacle» que està donant la política espanyola amb un «postureig» que no porta enlloc i que se saldarà, com fa uns mesos, amb un debat d'investidura en el qual no és elegit un president.

Homs, a més, va criticar durament el pacte entre PP i Ciutadans, que, segons va dir, és un acord «contra Catalunya» tenint en compte alguns dels punts que inclou, com el relatiu a la immersió lingüística.

El portaveu del PDC?va considerar en qualsevol cas que en aquest acord només veu «les ganes de mantenir-se a les seves butaques respectives», sense que es tractin els «problemes d'Estat» com la reivindicació de referèndum que es fa a Catalunya.