El líder de Podem, Pablo Iglesias, va instar el secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, a seure a negociar amb ell si la investidura de Mariano Rajoy fracassa per intentar una alternativa de govern encara que sigui «difícil». «Hi estem obligats», li va dir. Iglesias va defensar la legitimitat d'explorar aquesta via si, com tot fa preveure, el candidat del PP a la Presidència del Govern no aconsegueix els vots necessaris per ser investit ni avui ni el divendres que ve.

«Si el PSOE vota no a Rajoy, a partir de l'endemà cal posar-se a treballar, perquè no fer-ho és apostar directament per les terceres eleccions», va destacar Iglesias. «Em consta que és difícil, però si votem no a Rajoy i no apostem per terceres eleccions, estem obligats a intentar-ho», va afegir. Va assenyalar que li sembla «impossible» incloure Ciutadans en una negociació entre el PSOE i Podem en la recerca d'aquesta hipotètica alternativa, perquè el partit d'Albert Rivera, segons el seu parer, ja ha admès que és el «cavall de Troia del PP».

Per part seva, el portaveu de Ciutadans al Congrés, Joan Carles Girauta, va retreure a Rajoy que no hagi fet «ni una sola» referència al PSOE per demanar-li que s'abstingui en la votació de la seva investidura, encara que fos de manera parcial en la segona votació.

Girauta va advertir també al candidat que el suport de Ciutadans al seu Govern, si és que arriba a formar-se, estarà «estrictament» vinculat al compliment de les 150 mesures recollides en el acord que han signat les dues forces. Segons la seva opinió, Rajoy va tenir una intervenció «correcta», però -va insistir- Ciutadans es va sorprendre perquè no apel·lés directament al suport dels socialistes, el que podria reflectir «una falta de fe que no entenem; si no es posa la voluntat i l'energia per a ser investit, no la posaran per ell».

Rajoy, com a candidat, té «l'obligació institucional», va detallar el portaveu, de creure que les reunions que ha mantingut amb altres partits per desbloquejar la situació i formar govern «tenen un significat democràtic».

No va voler entrar en l'anàlisi que el secretari del grup, Miguel Gutiérrez, va fer del discurs de Rajoy a través del seu compte de Twitter, on el va titllar de «pla, antic, sense cap passió i bàsicament electoralista» de l'aspirant a ser reelegit. «Cadascú és amo dels seus tuits, dels seves substantius i sobretot dels seus adjectius», va respondre.

Paral·lelament, el portaveu del PSOE, Antonio Hernando, va acusar Rajoy d'haver fet el discurs d'investidura d'un «buròcrata» i un «polític cansat» que té un projecte «esgotat», i es va reafirmar en què no havia donat «cap raó» perquè els socialistes li donin suport ni avui ni divendres.

«La seva intervenció ha estat qualsevol cosa menys la d'un candidat amb ganes, ambició de futur i ganes de canviar Espanya i de donar solucions», va criticar Hernando, tot afegint que el candidat del PP s'havia limitat a exposar de manera «desapassionada» i «burocràtica» el pacte que ha aconseguit amb Ciutadans i el seu «projecte continuista, que no genera cap il·lusió ni confiança».