L'ONU va demanar ahir als municipis francesos que mantenen el seu veto al burquini que revoquin immediatament aquesta mesura, d'acord amb la sentència del Consell d'Estat -la màxima instància administrativa del país- que la va anul·lar a Villeneuve Loubet, a la Costa Blava. «Instem totes les autoritats locals que han adoptat prohibicions similars al fet que les deixin sense efecte immediatament en lloc d'aprofitar el limitat abast geogràfic del dictamen», va declarar el portaveu de l'Oficina de l'ONU per als Drets Humans, Rupert Colville.

D'acord amb els estàndards internacionals de drets humans, va explicar Colville, les restriccions a les manifestacions de religió o creença -inclosa l'elecció de la vestimenta- només es permeten en circumstàncies molt limitades relacionades amb la seguretat, l'ordre, la salut i la moral públics. Cap d'aquestes circumstàncies es dóna en el cas del veto francès al burquini, va sostenir el portaveu.

Colville va dir que es pot entendre perfectament el dolor i la ràbia causades pels atacs terroristes ocorreguts a França en els últims mesos, però va garantir que els decrets imposats a desenes de localitats costaneres del país prohibint l'abillament musulmà «no milloren la seguretat». Per contra, va afegir, provoquen un sentiment d'intolerància religiosa i d'estigmatització dels musulmans a França, especialment de les dones. «En estimular la polarització entre comunitats, aquest tipus de roba de bany només ha augmentat les tensions i pot fer mal als esforços per prevenir l'extremisme violent», va alertar el portaveu.

Des del punt de vista de l'ONU, les persones que utilitzen burquinis o qualsevol altre tipus d'abillament de similar naturalesa no poden ser acusades per les reaccions violentes d'altres persones. «Qualsevol mesura pública ha de dirigir-se a aquells que inciten a la violència i no contra dones que simplement volen caminar per la platja o banyar-se amb una roba amb la qual se senten còmodes».

S'estima que una trentena de municipis mantenen el veto al burquini, tot i la decisió del Consell d'Estat, que ha assegut jurisprudència. De fet, ahir el Tribunal Administratiu de Niça va invalidar el decret de Canes -un dels primers a prohibir el burquini a les seves platges-, va informar el Col·lectiu contra la Islamofòbia a França (CCIF). Només les alcaldies de Oye-Plage, al nord del país i la d'Èze, a la Costa Blava van anul·lar per iniciativa pròpia el veto després del dictamen del Consell d'Estat.