El ministre francès d'Economia, Emmanuel Macron, representant del sector més liberal de l'Executiu socialista, va presentar la seva dimissió a vuit mesos de les eleccions presidencials i amb l'objectiu de centrar-se completament en el seu propi moviment, En Marxa. Macron, forjat en la banca de finances i sense passat polític fins a la seva entrada al Govern a l'agost de 2014, serà substituït per l'actual titular de Finances, Michel Sapin, que assumirà les dues carteres.

El seu anunci posa fi a dos anys al capdavant d'un ministeri estratègic, en el qual queda com a herència principalment la seva pròpia llei «per al creixement, l'activitat i la igualtat d'oportunitats econòmiques», que preveu una tímida liberalització i la desregulació de professions com la de notari. Aquest vol en solitari, igualment, li deixa a més la via lliure a l'ambició del Palau de l'Elisi, que ahir no va reconèixer de forma clara.

Macron va assenyalar haver fet aquest pas per emprendre «una nova etapa» en el seu combat polític i construir un projecte centrat exclusivament «en l'interès general» i en el qual no es vegi coartat pels límits d'un càrrec governamental i la «indispensable solidaritat» que aquest comporta.

En una intervenció en el que va ser el seu ministeri, sense preguntes i acompanyat de la seva esposa, l'ara exministre, de 38 anys, va avançar que a finals de setembre presentarà el seu propi ?«diagnòstic de França» i proposarà «accions en profunditat i coherència» amb la visió que defensa.

Macron va dir estar orgullós d'haver aportat canvis concrets en la vida dels francesos i va agrair al president gal, François Hollande, la seva confiança en tot moment.