L'expresident del govern espanyol José Luis Rodríguez Zapatero va arribar de forma sorprenent a Veneçuela a poques hores per a l'anomenada Presa de Caracas, una protesta nacional contra el president Nicolás Maduro el primer objectiu de la qual és exigir una data per al següent pas del revocatori.

L'arribada del dirigent socialista, que ha fet una mediació sense èxit entre govern i oposició per encàrrec de la Unió Sud-americana de Nacions, es va produir enmig de la campanya de fustigació i persecució contra dirigents opositors, en un intent d'atemorir la població perquè no acudeixi a la megaprotesta.

La mediació de Zapatero ha estat molt criticada per bona part de l'oposició, crítica que fins i tot es va intensificar després de fer-se pública la sentència del Tribunal d'Apel·lacions contra Leopoldo López. El pres polític més emblemàtic del chavisme està empresonat en un centre militar des de fa dos anys i mig i està condemnat a gairebé 14 anys de presó.

En tot cas, Veneçuela ha rebut en un clima d'alta tensió Zapatero. El chavisme bloqueja carreteres i dificulta el viatge fins a la capital dels manifestants, mentre que les enquestes revelen que bona part del país vol manifestar el rebuig a la gestió de Maduro.