El president en funcions i candidat del PP?a la reelecció, Mariano Rajoy, va oferir en el seu discurs d'investidura set grans pactes d'Estat en educació, pensions, ocupació, energia, igualtat dels espanyols en el sistema autonòmic, lluita contra la violència de gènere i unitat d'Espanya. El popular va fer aquest oferiment a la resta de grups i, en especial, al PSOE, durant la primera sessió del debat d'investidura al Congrés dels Diputats que acabarà demà amb les intervencions de la resta de grups (i rèpliques) i la posterior votació.

En primer lloc, Rajoy va plantejar la necessitat d'un pacte per l'energia, que forma part de l'acord subscrit amb C's. Així, ha proposat un pacte per la ciència i la innovació, l'R+D+i, per aconseguir el 2020 l'objectiu d'inversió pública del 2% del PIB en el conjunt de totes les activitats d'aquest sector.

També un pla de xoc contra la desocupació, amb la finalitat de dotar de més eficàcia a les polítiques actives d'ocupació, impulsant un «ampli programa de formació per a desocupats», a través del xec formació, que permet escollir a cada usuari els cursos més adequats a les seves necessitats. El pla, fruit de l'acord amb C's, aposta per la «flexiseguretat», la creació de llocs de treball «estable i de qualitat» i facilitar la seva adaptació al nou marc tecnològic i a les noves realitats laborals. Planteja reduir a tres les modalitats del contracte de treball, introduir mecanismes per reduir la dualitat i fomentar l'ocupació indefinida, com l'ampliació de l'exempció de cotització als primers 500 euros de sou durant 14 anys, i crear un fons de capitalització per als treballadors.

Respecte a les pensions, va proposar un diàleg per enfortir el sistema públic «amb l'objectiu de donar tranquil·litat als pensionistes presents i futurs» i proposarà «la convocatòria immediata del Pacte de Toledo per emprendre aquesta tasca», va assegurar ahir.

Rajoy va plantejar a més un pacte nacional per l'educació que abraci des de primària fins a la universitat, que se centri en l'adquisició de competències i que permeti a tots accedir al sistema en igualtat de condicions.

Finalment, el candidat es va referir també a la necessitat de preservar «la sobirania nacional i, amb ella, la unitat d'Espanya, la igualtat dels espanyols i els seus drets fonamentals», va sentenciar.