El portaveu d'ERC, Joan Tardà, va insistir que el seu partit donaria suport al líder del PSOE, Pedro Sánchez, si decidís presentar-se com a alternativa de govern sempre que es comprometés a autoritzar un referèndum perquè els catalans decideixin si volen seguir pertanyent a Espanya. En la seva rèplica al candidat del PP a la Presidència del Govern, Mariano Rajoy, Tardà va voler fer una última crida a Sánchez i «rectificar» les seves paraules en el debat d'investidura al qual el socialista es va sotmetre al març passat.

«Vostè tria: o Cánovas del Castillo reencarnat en Rajoy o vostè lidera una alternativa», va especificar Tardà, disposat a desdir-se de les seves acusacions de «falta de talla» contra Sánchez fa mesos. Això no obstant, va convidar el líder socialista a «corregir» també la seva actuació i a erigir-se en alternativa a Rajoy, i en aquest cas comptaria amb el suport dels diputats d'ERC, sempre que complís tres condicions «sine qua non». És a dir: derogar les lleis «més reaccionàries» del PP, implementar polítiques socialdemòcrates des del punt de vista social i econòmic i autoritzar un referèndum a Catalunya.

Tardà va reptar Rajoy; el líder de Ciutadans, Albert Rivera, i els magistrats del Tribunal Constitucional sobre el full de ruta cap a la independència de Catalunya, i va proclamar: «No els tenim por». El portaveu d'Esquerra va voler fer també un cant als valors que representen els «rojos» davant l'Espanya «de la dreta» i «immobilista» que, segons el seu parer, encarnen el partit Popular i Ciutadans.