El líder de Ciutadans (C´s), Albert Rivera, va emplaçar el líder del PSOE, Pedro Sánchez, a utilitzar els seus 85 escons per controlar el Govern de Mariano Rajoy, un govern del qual no es fia tot i l'acord signat, però que és, «entre el dolent, el menys dolent». I amb l'objectiu posat a evitar unes terceres eleccions o unes quartes, cosa que no es veu capaç -va subratllar- de dir una altra vegada als espanyols, va recordar a Rajoy que està obligat a negociar i a fer concessions perquè no té els suports suficients.

Ha de «convèncer» el PSOE o els altres perquè li facilitin la investidura, va dir, com els socialistes han de deixar de jugar «a bons i dolents». Perquè encara que «no són dolents per no votar Rajoy, és dolent per a Espanya que votin "no"» i va demanar als socialistes que es moguessin cap a l'abstenció cosa que, almenys ahir, no van fer.

Durant la seva intervenció, Rivera va recalcar diverses vegades que no confia en el PP, sobretot en matèria de corrupció, i d'aquí que, per exemple, hagin «hagut de signar» la posada en marxa d'una comissió d'investigació sobre el presumpte finançament irregular del partit i altres exigències per assegurar-se que «canviava la dinàmica». Precisament, la corrupció va ser l'eix argumental del seu discurs, deixant clar que tant per a C´s com per a Espanya seria millor un nou president i un govern «net», sense problemes de corrupció, però en no haver-hi alternativa per formar un executiu nou amb gent nova «ha calgut posar» una cotilla de regeneració democràtica al PP». Una cotilla que Rajoy, en la rèplica, va acceptar en reafirmar el seu compromís a complir amb totes les mesures pactades, tot i que sí va demanar «mesura i justícia» al líder de Ciutadans.

Encara reconeixent que el PP ha tingut els seus «problemes» amb la corrupció, Rajoy va esgrimir que totes les forces polítiques que han governat s'han vist afectades per aquesta xacra. En tot cas, el president del Govern en funcions va agrair l'esforç de C´s per assolir l´acord, admetent de pas que no és fàcil sumar més suports en altres files, com li va demanar Rivera.

Rivera, que va fer bandera electoral del seu veto a Rajoy, ahir va reivindicar el «sí» amb condicions que va donar al PP, oferint una oposició responsable «per controlar» i exigir els canvis pactats, el que converteix C´s en «part de la solució i no del problema». «Si ens quedem quiets i no ens movem», i es deixa que Espanya es bloquegi es perdran oportunitats «de millora, de regeneració i de reformes institucionals», va advertir.

En aquest context, va treure pit per les 150 reformes que han signat, cent d'elles acordades també amb el PSOE per donar suport a la investidura fallida de Sánchez, defensant el paper de C´s durant aquests vuit mesos, buscant acords amb els dos grans partits i això demostra, va acabar, que han intentat desbloquejar la situació i «posar a la taula el que ens uneix».