El portaveu del PNB al Congrés, Aitor Esteban, va retreure al PP no haver fet «ni un gest, ni un senyal» per apropar-se al PNB, una formació que «no va néixer per solucionar els problemes de Govern d'Espanya». Esteban va reiterar el vot en contra de la seva formació a Rajoy i va afirmar, però, que el PNB està obert al diàleg.

Va destacar que l'acord PP-Ciutadans i el discurs de dimarts de Rajoy evidencien que «ni els interessa el nostre vot ni tenen intenció de redirigir la seva estratègia a una política en què imperi el diàleg institucional per sobre de la imposició a través de recursos judicials, ni pensen tractar Euskadi en una relació bilateral sinó considerant-la una comunitat autònoma més subjecta a les decisions del poder central per sobre del marc constitucional pactat».

Esteban va voler recordar al Partit Popular que «quan estigueu disposats a l'acord, a no recórrer als tribunals, a no diluir les competències autonòmiques i a complir l'Estatut totalment, a arribar a un nou acord bilateral en les relacions Euskadi-Estat reconeixent que els bascos som una nació amb voluntat majoritària de ser així considerats, llavors truqueu-nos».