El líder de Podem, Pablo Iglesias, no només va defensar els arguments del seu «no» a Mariano Rajoy, sinó que va aprofitar el debat d'investidura per intentar convèncer el socialista Pedro Sánchez que oblidi «greuges i triï una alternativa amb Podem», que per enfrontar-se al PP és «de fiar». Va ser la forma d'Iglesias de picar l'ullet al PSOE, al qual va convidar a buscar un acord amb totes les forces que votaven «no» a la investidura de Rajoy durant una intervenció que va sonar en molts moments a míting i que va tancar des de la tribuna amb el puny alçat.

«Malgrat les nostres enormes diferències, dels greuges i dels recels mutus, crec que la realitat política i electoral ens ha d'empènyer a buscar un acord», va dir Iglesias abans de recordar que aquest acord ha estat possible ja en molts ajuntaments i comunitats autònomes i pot ser-ho aviat a Galícia.

Paraules conciliadores per al PSOE, però amb un emplaçament directe a Sánchez: «Ja és hora de decidir-se», «sabem que és difícil, però estem disposats a intentar-ho», va apressar Iglesias al líder dels socialistes, a qui també va agrair que hagi estat capaç fins ara de superar les pressions externes i internes i mantenir el «no» a Rajoy. Ara espera que no cedeixi perquè un Govern de Rajoy seria, a parer seu, un «desastre per a la gent corrent», que és per a la qual Podem és al Congrés, va dir.

Iglesias va presumir que la seva formació no ha cedit a les pressions de «les elits». «A nosaltres no ens compra, ni cedim davant les pressions o els insults dels poderosos i els seus assalariats», va dir.

El líder de Podem va retreure a Rajoy els errors de la seva gestió, la corrupció, les retallades en sanitat, educació i en drets socials, l'augment de la desigualtat i la renúncia a la sobirania que va suposar, per exemple, la reforma de l'article 135 de la Constitució -que prioritza el pagament del deute-.

Com era d'esperar no es va quedar sense la resposta, en certa manera «sorneguera», del candidat a la investidura. Rajoy, amb to irònic, va enumerar les virtuts d'Iglesias: «és fantàstic», «la quinta essència de totes les virtuts», «l'únic decent, l'únic independent, l'únic honrat d'Espanya» i el que «mai» s'equivoca. Amb la mateixa ironia, Rajoy li va advertir que «ningú té el patrimoni de la gent» i va considerar que està desfasat el discurs que utilitza de rics i pobres.

Iglesias, que fins i tot va admetre que és «un plaer i un honor» debatre amb Rajoy , va concloure que el problema «és el resultat dels seus governs» i la idea que té d'Espanya.

El seu temps d'intervenció el va repartir amb la resta de portaveus del grup parlamentari d'Units Podem. Entre ells, el primer, el d'En comú Podem, Xavier Domènech, el qual va advocar per intentar sortir del «dia de la marmota» que està esgotant la «paciència» dels ciutadans i va apostar per una alternativa que deixi fora el PP, un partit que ha batut tots els rècords de corrupció i va aprofitar per defensar la seva proposta de referèndum de Catalunya dins de la Constitució.