La sanitat madrilenya està realitzant un seguiment a dues-centes persones que han estat en contacte amb els dos primers pacients diagnosticats de febre hemorràgica de Crimea-Congo a Espanya i a Europa Occidental, un home de 62 anys que va morir el 25 d'agost i una infermera que el atendre.

El conseller de Sanitat de la Comunitat de Madrid, Jesús Sánchez Martos, va voler transmetre un missatge de tranquil·litat. «No hi ha motiu d'alarma en absolut. La Conselleria, com sempre, està alerta. Està tot controlat», va destacar Sánchez Martos, que va manifestar que aquesta malaltia no té res a veure amb l'ebola. Es tracta d'una malaltia endèmica a Àfrica, els Balcans, Próxim Orient i Àsia, causada per un virus de tipus Nairovirus transmès per paparres.

La directora general de Salut Pública, Yolanda Fuentes, va explicar que tot apunta que el mort va estar d'excursió pel camp a Àvila, on el va picar una paparra, i que la infermera va poder contagiar-se en estar en contacte amb els fluids d'aquest pacient quan l'atenia a l'UCI de l'Hospital Infanta Leonor.

La víctima mortal és un home de 62 anys que va perdre la vida el passat 25 d'agost a l'Hospital Universitari Gregorio Marañón, després d'haver estat atès inicialment a l'Infanta Leonor. La segona pacient és una infermera de l'UCI d'aquest últim hospital que va assistir l'home i que dies després va començar a trobar-se malament i amb un quadre febril.

Els professionals que van atendre la infermera van sospitar que podia haver tingut relació amb alguna patologia infecciosa, fet pel qual va ser ingressada i dimecres a la nit, traslladada a la Unitat d'Aïllament de l'Hospital La Paz-Carles III, on roman amb pronòstic reservat i evoluciona «lleugerament a millor».

Durant la nit, la pacient va presentar el quadre clínic de la febre hemorràgica, petites taques de sang a les extremitats i el tronc, dolors, cansament i una lleu dificultat respiratòria. Les anàlisis revelen una pèrdua de plaquetes, que provoca una dificultat de coagulació de la sang, segons el director general de Coordinació de l'Assistència Sanitària, César Pascual, qui va detallar que ha rebut tractament simptomàtic i retroviral. En un primer moment no se sospitava del contagi d'aquesta malaltia perquè fins a ahir no hi havia registres a Espanya.