El líder del PSOE, Pedro Sánchez, va reiterar el seu «no» definitiu a la investidura de Mariano Rajoy com a president del Govern, alhora que va instar el PP a «extreure conclusions del fracàs del seu candidat» i les «forces del canvi» a buscar una solució a l'«embús polític» del país. «Vostès haurien d'extreure una conclusió de la derrota parlamentària del seu candidat, sé que no ho faran, els coneixem», va dir Sánchez als diputats del PP en el que va semblar una invitació a canviar de candidat, en la seva intervenció en l'última jornada del debat d'investidura de Rajoy, prèvia a la segona votació.

Després de mostrar-se convençut que el PP no canviarà Rajoy perquè la seva «estratègia» és anar a les «terceres eleccions», va admetre que la «responsabilitat» del bloqueig que viu el país és de «tots els partits» polítics i de «tots i cadascun dels diputats». En aquest punt, es va dirigir a les «forces del canvi», Ciutadans i Podem, per instar-les a buscar junts una «solució a l'embús polític» que viu el país. «Si actuem tots, trobarem una solució i, no tinguin cap dubte, el grup parlamentari socialista formarà part de la solució», va assenyalar Sánchez.

En la seva intervenció, el líder socialista va incidir en la importància, segons el seu parer, que Mariano Rajoy no comptés amb la confiança de la Cambra i sigui el president del Govern pitjor valorat de la democràcia quatre anys i mig després de ser elegit per majoria absoluta, i va recordar que fins i tot els grups polítics que donen suport a la seva investidura han reconegut que «no confien» en ell.

Possible iniciativa

El líder del PSOE va urgir el cap de l'Executiu en funcions a aprovar un decret llei que permeti actualitzar les pensions i els sous públics, convençut que pot fer-ho, i va assegurar que, en cas contrari, els socialistes presentaran una iniciativa en aquest sentit. Sánchez va criticar durament la «instrumentalització de la vida pública» que, segons el seu parer, fan el PP i el Govern.

L'última d'ella ahir mateix, va assenyalar el dirigent socialista, en la roda de premsa posterior a la reunió del Consell de Ministres, en la qual la vicepresidenta, Soraya Sáenz de Santamaría,«ha amenaçat» amb que si no hi ha Govern i no es poden aprovar els pressupostos generals de l'Estat, els funcionaris i els pensionistes no veuran actualitzades les seves prestacions.

«Vostès saben que poden portar un decret llei» per d'aquesta manera poder actualitzar les pensions i el sou dels funcionaris, va recordar Sánchez, que es va comprometre a donar suport a aquest decret llei si l'Executiu el porta al Congrés. Ara bé, va deixar clar que, si no ho fa, el grup socialista presentarà una iniciativa parlamentària perquè s'actualitzi.