La proposta del PP per nomenar José Manuel Soria, exministre d'Indústria, director general del Banc Mundial ha desencadenat una tempesta política. Recentment, Soria va haver de dimitir del seu càrrec ministerial perquè figurava als anomenats "Papers de Panamà" que posaven de relleu el frau fiscal de diverses personalitats.

La secretària general del PP, María Dolores de Cospedal, va justificar l'elecció afirmant que el lloc al qual aspira l'exministre al Banc Mundial (un càrrec rotatiu que proposen els governs) està relacionat amb la seva carrera com a tècnic comercial i economista de l'Estat, i per això, no s'entén que no hi pugui optar.

"Té la carrera i torna per se?guir amb la seva carrera, i no deixar que treballi en un lloc relacionat amb la seva carrera professional no ho entenc massa", va afirmar Cospedal en roda de premsa abans d'aclarir que no es coneix cap acusació de corrupció contra l'exministre d'Indústria tot i que aquest va aparèixer en els anomenats "papers de Panamà".

Tanmateix, el missatge no ha acabat de calar a les files del seu partit, precisament en un moment en el qual els populars pretenen donar un missatge d'unitat després de l'investidura fallida de Rajoy. Al PP algunes veus es van manifestar en contra de la proposta del Ministeri d'Economia.

De fet, la vicepresidenta de la Junta de Castella i Lleó, Rosa Valdeón, va dir d'ella que sent "vergonya aliena", en tant que el president d'aquesta comunitat, Juan Vicente Herrera, va manifestar que la seva opinió "política" sobre Soria és "manifestament millorable", però no va precisar res sobre el seu parer respecte de la proposta del Ministeri d'Economia.

En el Comitè Executiu Nacional celebrat ahir a la seu nacional dels populars cap dirigent va fer esment a aquesta notícia que va transcendir divendres, però sí que van opinar abans d'accedir al conclave, com el mateix Herrera o la presidenta del PP català, Alicia Sánchez-Camacho, encara que ella per destacar que Soria té "un perfil adequat" per a aquest lloc.

A Cospedal, en roda de premsa, li van preguntar per aquesta informació, i es va remetre com a primera resposta al comunicat de divendres del Ministeri d'Economia en què s'anunciava aquesta proposta.

"El més idoni per al càrrec"

La secretària general va posar èmfasi en el perfil professional de l'exministre, un alt funcionari amb les carreres de tècnic comercial i d'economista de l'Estat, pel que, atès el seu currículum, i per la seva experiència, es va considerar el més idoni per a aquest organisme tècnic del Ministeri.

També va aclarir que Soria aspira a una adreça rotatòria de les 25 que té el Banc Mundial i va emfatitzar que a aquests llocs opten sempre tècnics comercials, que és el que és l'exministre canari.

En definitiva, es tracta d'"una persona que torna a la seva carrera i que aspira a un lloc del Banc Mundial que hi està relacionat", va sentenciar Cospedal.

Després d'apuntar que la informació es va conèixer ahir perquè era el dia en què acabava el termini, Cospedal va dir que si la Comissió del Ministeri ha triat Soria serà perquè té "el millor currículum", i tot seguit va manifestar que ignora si a les mateixes funcions optaven altres persones. "Potser no n'hi optaven més", va incidir.

"Si una persona abandona la política i torna a la seva carrera, no crec que passi res si aquesta persona vol seguir exercint-la", va sentenciar la secretària general del PP.

Exigeixen explicacions

Per la seva banda, els grups parlamentaris del PSOE i Units Podem van formalitzar ahir l'anunciada petició de compareixença del titular d'Economia, Luis de Guindos, davant del ple del Congrés per informar de la proposta de nomenament de l'exministre José Manuel Soria com a director executiu del Banc Mundial.

Per la seva banda, tot i que no va presentar una iniciativa a la cambra, també Ciutadans va reclamar explicacions de l'Executiu i, així, el seu vicesecretari general, José Manuel Villegas, confia que el Govern en funcions acudeixi al Parlament de forma voluntària. Villegas considera "una cosa inexplicable" la proposta i recorda que "el senyor Soria va deixar el Govern per mentir respecte a les seves empreses en paradisos fiscals".

El dirigent de Ciutadans, que va advertir en un comunicat que donaran suport a qualsevol sol·licitud de compareixença si De ?Guindos no acudeix voluntàriament a la Cambra, va ressaltar que "aquesta forma d'actuar de l'Executiu de Rajoy té poc a veure amb una nova etapa de transparència i regeneració democràtica".

El president de Ciutadans, Albert Rivera, va afirmar ahir que el PP haurà de donar "explicacions" al Congrés per com d'"inexplicable" que és que es proposi l'exministre José Manuel Soria com a director executiu del Banc Mundial. "De veritat no hi ha cap espanyol que pagui els seus impostos per posar-lo al Banc Mundial?", es va preguntar Rivera en un acte a Vitòria on va assistir per fer costat al candidat de la seva formació Nicolau de Miguel a lehendakari en les eleccions basques del 25 de setembre.

Paral·lelament, la sol·licitut ja presentada per PSOE i Units-Podem, signada pels portaveus parlamentaris de les dues forces polítiques, Antonio Hernando i Íñigo Errejón, respectivament, es justifica "per explicar la proposta del Govern per al nomenament com a director executiu en el Banc Mundial, de José Manuel Soria, que va haver de dimitir com a ministre d'Indústria, Energia i Turisme després de fer-se pública la seva implicació en societats radicades en paradisos fiscals".