Xina i els Estats Units han fet un pas endavant en la lluita contra el canvi climàtic i van ratificar ahir l'acord aconseguit a París a finals de l'any passat. L'anunci per part de les dues parts es va produir en el marc de la reunió bilateral entre Barack Obama i Xi Jinping a l'inici de la cimera de líders del G-20. Els presidents a la darrera reunió han estat discutint com gestionar les seves diferències en altres temes com assumptes marítims, drets humans o ciberespionatge.

"Algun dia potser veurem avui com el moment en què vam decidir salvar el planeta", va dir el president dels Estats Units Barack Obama, en presència del seu parell xinès, Xi Jinping, i del secretari general de l'ONU, Ban Ki -moon, que els EUA se sumava a ratificar l'acord. Hores abans ho havia fet l'Assemblea Nacional Popular (ANP), el Parlament xinès, al terme de la sessió bimensual

Els dos líders van donar un cop d'efecte en la vigília de la cimera del G-20 a Hangzhou. Amb el compromís de la Xina i els EUA es fa més probable que el pacte sigui aviat vinculant, ja que tots dos sumen prop del 40 per cent de les emissions globals i, perquè l'acord entri en vigor, es necessita que almenys 55 països que sumin el 55 per cent de les emissions contaminants globals completin el procés de ratificació.

Segons la Casa Blanca, més de 55 països han expressat públicament la seva voluntat de ratificar-i, entre els quals ultimen el procés, estan Brasil, Argentina, Corea del Sud i Japó. Present en l'anunci amb Obama i Xi, el secretari general de l'ONU es va mostrar "optimista" sobre la possibilitat que això passi i va considerar aquest esdeveniment com un dels més "inspiradors"del seu mandat. Obama va assegurar que "quan hi ha voluntat i ambició, i quan hi ha països com la Xina i els Estats Units llestos per mostrar lideratge i predicar amb l'exemple, és possible crear un món més pròsper".

El llegat d'Obama

La lluita contra el canvi climàtic és un dels llegats que Obama vol deixar quan abandoni la Casa Blanca al gener de l'any que ve, així com consolidar-lo com pedra angular de les relacions entre les dues nacions més riques i contaminants del planeta.

La seva batalla conjunta va començar el novembre de 2014, quan tots dos van anunciar a Pequín un històric acord que suposa retallades en les seves emissions de gasos d'efecte hivernacle, el primer compromís d'aquest tipus per part de la Xina. Els dos líders s'han compromès a treballar junts per tirar endavant aquest any una esmena al protocol per protegir la capa d'ozó aprovat a Mont-real el 1987, per tal d'incloure més mesures contra els hidrofluorocarburs (HFC), un gas d'efecte hivernacle que es fa servir en frigorífics i aires condicionats.

A més, Obama i Xi esperen que l'Organització de l'Aviació Civil Internacional (OACI) aprovi l'estàndard de reducció d'emissions per als avions comercials acordat el febrer passat, amb l'objectiu que els EUA i la Xina estiguin entre els primers països a adoptar-lo. Un consens de les dues potències que Ma jun, un dels activistes mediambientals més prominents de la Xina, considera "extremadament important".Ma espera, així mateix, que la Xina i els EUA prenguin també el lideratge en assegurar que "no es tracta només d'un compromís governamental, sinó també de les empreses, del sector financer". En un discurs davant la conferència d'empresaris de les economies del G-20, Xi va reafirmar el compromís amb "el desenvolupament ecològic i el canvi climàtic".

Una xina de cels blaus

"L'objectiu és fer de la Xina un bell país amb cels blaus, vegetació verda i rius nets", va remarcar el president xinès.

Obama va advocar perquè la lluita contra el canvi climàtic al costat de Xina sigui una herència del seu mandat i que el "pròxim Govern dels EUA es trobi una relació (amb la segona economia mundial) que tingui una estructura forta i productiva"."Espero que la lluita (contra el canvi climàtic) continuï amb el pròxim president nord-americà, ja que es tracta d'una amenaça comuna i un repte al qual ens hem d'enfrontar", va subratllar Ma Jun.

Al marge del seu front comú en aquesta matèria, la reunió va estar també marcada per les tensions entre els dos països que estan disposats a discutir.