L'expresident conservador francès Nicolas Sarkozy s'enfronta en plena contesa electoral a la possibilitat de seure a la banqueta per presumpte finançament il·legal de la seva campanya de 2012, quan es va veure superat pel socialista François Hollande. La Fiscalia de París vol jutjar-lo al costat d'altres tretze imputats en l'anomenat cas Bygmalion, escàndol batejat així per l'empresa que va emetre factures per uns 18,5 milions d'euros perquè la llavors Unió per un Moviment popular (UMP) assumís despeses que corresponien a la campanya de Sarkozy.

La maniobra buscava no superar el màxim legal de 22,5 milions per candidat, i Sarkozy no està inculpat en aquesta causa per frau, sinó per haver sobrepassat aquest límit. La petició de la Fiscalia es va conèixer a quatre dies perquè es tanqui el termini d'inscripció de les candidatures per a les primàries del centredreta, i a poc més de tres mesos d'aquests comicis, en els quals aspira a tornar a l'Elisi el 2017.

Aparentment serè, Sarkozy va evitar dirigir-se a la premsa personalment i va tancar amb un «bon dia» l'interès de la premsa congregada a l'entrada de la seva seu. Va ser el seu advocat, Thierry Herzog, l'encarregat de denunciar «una nova maniobra política grollera que no resistirà, igual que les altres, l'examen dels fets».

El Consell d'Estat, la màxima instància administrativa francesa, ja va invalidar el desembre de 2012 aquests comptes, però la seva decisió va arribar abans que es descobrís la maniobra de comptabilitat llançada perquè la UMP, transformada en Els Republicans, fes passar com a pròpies les seves despeses. Cap dels imputats ha afirmat que Sarkozy fos coneixedor d'aquestes factures.