La cancellera alemanya, Angela Merkel, va assegurar que segueix pensant que les línies mestres de la seva política de refugiats han estat les «correctes», tot i el cop electoral patit pel seu partit a l'estat de Mecklenburg-Pomerània Occidental, superat per la dreta populista. Merkel va considerar que el seu partit, la Unió Cristianodemòcrata (CDU), ha de «prendre nota que moltes persones no tenen la confiança suficient» en l'efectivitat d'aquestes mesures i ha per tant de «treballar intensament per recuperar aquesta confiança».

«Molt descontenta» amb els resultats del Land en què ella té el seu districte electoral, va assegurar que se sent coresponsable del que ha passat com a presidenta de la CDU i cancellera, ja que la campanya va estar dominada per temes nacionals, com la crisi dels refugiats i el repte de la seva integració, i no pels problemes de la regió. Fins a tres vegades va afirmar que «la base de les decisions adoptades en els últims mesos és correcta» i va descartar un canvi de rumb, encara que va assumir que el seu partit té «bastant per fer per guanyar la confiança» dels ciutadans.

Merkel va defensar l'acord signat entre la UE i Turquia per a la devolució de refugiats i immigrants irregulars i la seva aposta per reduir el nombre de sol·licitants d'asil que arriben al país (que l'any passat va rebre a prop d'1,1 milions de persones), per millorar la integració i per impulsar les expulsions dels que no tenen dret a romandre a Alemanya. Segons la seva opinió, s'ha aconseguit «molt», però està clar que cal convèncer els ciutadans que es tracta del camí correcte. Preguntada sobre si la derrota electoral pot influir per tornar a presentar-se com a candidata, va dir que anunciarà si continua en el moment oportú.