El nomenament de l'exministre José Manuel Soria com a director executiu del Banc Mundial gràcies a l'acció del Govern ha rebut un allau de crítiques gairebé sense precedents, fins i tot dins del PP. Així, el president de la Xunta i del PPdeG, Alberto Núñez Feijóo, va assegurar que el nomenament de l'exministre «no és fàcil d'entendre» i «en el context actual» és, a més, «molt arriscat».

El cap de l'Executiu gallec va recordar que el ministre d'Economia en funcions, Luis de Guindos, «compareixerà al Congrés per explicar-ho» i ell creu que «és bo explicar-ho» perquè «s'ha iniciat una polèmica i les polèmiques cal solucionar-les i explicar-les». Aquesta es va desencadenar després que el Govern de Mariano Rajoy avalés que la Comissió d'Avaluació de Candidatures a les Institucions Financeres Internacionals, organisme dependent del Ministeri d'Economia i Competitivitat, proposés Soria per al càrrec de director executiu del Banc Mundial.

Paral·lelment, la presidenta de la Comunitat de Madrid, Cristina Cifuentes, va explicar que el nomenament «és una decisió que haurien d'explicar aquells que l'han pres». Va afegir que «personalment, i no com a presidenta de la Comunitat de Madrid», considera que aquesta designació «no s'havia d'haver dut a terme» i que, «sigui per raons tècniques o no, això ho ha d'explicar qui ha realitzat aquest nomenament».

En aquest sentit, el president del PP extremeny, José Antonio Monago, va reconèixer que el moment per proposar el nomenament «no sembla el més adequat». «Per l'enrenou que s'ha muntat no ho sembla», va afegir Monago en ser preguntat sobre el moment de fer-lo públic, però va assenyalar que «si és de naturalesa funcionarial, té aquestes coses».

Les justificacions de Rajoy

El president del Govern en funcions, Mariano Rajoy, va afirmar que l'exministre va dimitir quan el seu nom va aparèixer en els anomenats «papers de Panamà» vinculat amb societats a paradisos fiscals i que llavors «va marxar de la política, va deixar de ser diputat i ha manifestat la seva intenció de no tornar a la vida política mai més».

Des del PSOE, el secretari general del partit, Pedro Sánchez, va insistir en la necessitat d'un canvi de Govern perquè «quatre anys més de Rajoy només ens portaran més casos Soria», alhora que el president d'Aragó, Javier Lambán, va qualificar el nomenament d'«abús» i d'«indecència absolutament insuperable».

El vicepresident de la Generalitat, Oriol Junqueras, va reclamar al Govern que assumeixi la seva «responsabilitat» davant la UE i prengui decisions sobre qüestions com el dèficit en lloc de realitzar nomenaments.

El secretari d'Organització de Podem, Pablo Echenique, va qualificar d'«inconcebible» aquest nomenament, que va considerar que és per «guanyar un Salari Mínim Interprofessional (SMI) al dia, aproximadament 620 euros, després d'impostos».