El president de Filipines, Rodrigo Duterte, va lamentar haver qualificat de «fill de puta» el seu homòleg nord-americà, Barack Obama, cosa que va provocar que es cancel·lés una reunió entre tots dos al marge de la cimera dels països del Sud-est Asiàtic que va començar a Laos. El desacord es va produir després d'un tens intercanvi de declaracions en la vigília en relació amb la violenta guerra contra la droga iniciada pel president filipí i que des del juliol ha causat més de 2.500 morts.

Duterte va recriminar a Obama les seves crítiques a la seva controvertida campanya i li va exigir «respecte» abans de llançar l'exabrupte en una compareixença ahir davant la premsa prèvia al seu viatge a la capital laosiana, on tots dos tenien previst mantenir una reunió. Inicialment Obama es va limitar a posar en dubte la utilitat d'aquesta trobada sense que hi hagués «converses constructives», però finalment la Casa Blanca va decidir cancel·lar-la.

Això va portar Duterte a lamentar els seus comentaris ofensius en un intent de suavitzar la tensió. «Lamentem que els comentaris s'hagin entès com un atac personal cap al president dels EUA», va expressar Duterte en un comunicat fet públic a l'inici de la cimera de l'Associació de Nacions del Sud-est Asiàtic (ASEAN) a la capital laosiana.

El mandatari filipí també va dir sentir una «profunda estima i afinitat» amb Obama, i va indicar que espera superar les tensions amb els EUA, que «són resultat de les nostres prioritats nacionals i percepcions». «La nostra intenció principal és establir una política exterior independent alhora que promocionem llaços més estrets amb totes les nacions, especialment els EUA, amb qui hem tingut una relació duradora», va dir Duterte.