El Govern va decidir presentar com a candidat d'Espanya per al lloc de director executiu del Banc Mundial (BM) l'exsecretari d'Estat d'Economia i actual director executiu del Fons Monetari Internacional (FMI), Fernando Jiménez Latorre, en lloc de l'exministre d'Indústria José Manuel Soria. La decisió va ser presa per la Comissió d'Avaluació de candidatures a les Institucions Financeres Internacionals (IFIs), integrada per alts càrrecs del Ministeri d'Economia.

La mateixa comissió va proposar divendres passat Jiménez Latorre per al lloc de director altern de l'FMI, alhora que es postulava Soria per al càrrec del Banc Mundial, una nominació a la qual l'exministre va renunciar dimarts per la polèmica generada en tractar-se d'un membre del Govern que va haver de dimitir després d'aparèixer el seu nom en els papers de Panamà.

Fonts oficials van explicar que s'ha optat perquè Jiménez Latorre vagi al Banc Mundial donada la seva idoneïtat per al càrrec, mentre que l'aspirant a un altre lloc de l'FMI es decidirà més endavant, atès que encara hi ha marge de temps. Igual que Soria, Jiménez Latorre és llicenciat en Ciències Econòmiques i Empresarials i tècnic comercial i economista de l'Estat. Ha desenvolupat la major part de la seva carrera professional a l'Administració pública i fins fa dos anys era secretari d'Estat d'Economia i Suport a l'Empresa.

Per part seva, l'oposició va unir forces perquè el ministre d'Economia, Luis de Guindos, expliqui en un ple extraordinari les circumstàncies que el van portar a designar per a un lloc al Banc Mundial l'exministre d'Indústria.

El grup parlamentari del PSOE sol·licitarà avui durant la reunió de la Junta de Portaveus de la cambra baixa la convocatòria d'un ple urgent, que previsiblement serà avalada tant per Units Podem com per Ciutadans i el Partit Demòcrata de Catalunya (PDC).

L'oposició parlamentària vol que De Guindos aclareixi per què el Govern ha defensat que Soria havia guanyat la nominació en un concurs de mèrits per a personal funcionari convocat pel Ministeri d'Economia, quan després s'ha sabut que no va ser així.

Ciutadans va considerar que la renúncia de l'exministre d'Indústria ha evitat a Espanya fer un «ridícul internacional» i va demanar al Govern conèixer el currículum de tots candidats que van optar a aquest lloc, així com els informes d'idoneïtat dels candidats i l'acta de la reunió en la qual es va triar Soria.

La decisió va ser presa divendres passat i es va comunicar després de la segona votació fallida per a la investidura de Mariano Rajoy com a president del Govern. El Ministeri d'Economia va explicar que el procediment per a aquest tipus de llocs és sempre el mateix i que suposa l'enviament de la convocatòria a l'Associació de Tècnics Comercials de l'Estat i a la de Diplomats Comercials de l'Estat, «tot i que està oberta a qualsevol persona que es vulgui presentar». Això implica que no es dóna publicitat a una plaça que tampoc és únicament per a funcionaris, encara que Economia valora l'historial de servei públic, a més de l'experiència i la idoneïtat dels aspirants.

El portaveu socialista d'Economia al Congrés, Pedro Saura, va qualificar el cas Soria d'«escàndol» i va afirmar que De Guindos ha mentit, mentre que el vicesecretari general de Ciutadans, José Manuel Villegas, va demanar que el ministre comparegui al més aviat possible. El portaveu del PDC Francesc Homs, també va dir que la reunió d'avui és «molt important» perquè es tractarà una «qüestió de control parlamentari».